21 noiembrie – Ziua mondială a televiziunii

by Cristian Dobre

La 21 noiembrie, an după an, este marcată Ziua mondială a televiziunii (World Television Day).

Cu peste două decenii în urmă, în 1996, prin Rezoluţia 51/205 din 17 decembrie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis să proclame această dată drept Ziua mondială a televiziunii, recunoscând, astfel, influenţa tot mai mare a televiziunii asupra procesului decizional, precum şi rolul pe care acest mijloc de comunicare îl joacă în viaţa noastră, se arată pe site-ul ONU, www.un.org. Televiziunea oferă publicului larg o privire de ansamblu asupra lumii, aducând în atenţie atât conflictele şi ameninţările la adresa păcii şi a securităţii, cât şi alte aspecte-cheie, precum problemele economice şi sociale.

Comunicarea este una dintre marile problemele internaţionale. Într-o lume controlată de progresele tehnologiei, în care viaţa noastră de zi cu zi depinde de informaţii şi de comunicaţii (muncă, recreere, educaţie, sănătate, relaţii, călătorii etc.), televiziunea are locul său, bine stabilit. Televiziunea, prin programele pe care le oferă, ne informează, ne distrează, ne instruieşte, ne influenţează şi ne modelează stilul de viaţă.

Conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua mondială a televiziunii nu este atât o celebrare a instrumentului, ci mai degrabă a filosofiei pe care televiziunea o reprezintă. În lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării şi al globalizării.

În zilele de 21 şi 22 noiembrie 1996, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, s-a desfăşurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Evenimentul de atunci a reunit, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, personalităţi din domeniul mass-media, pentru a discuta despre importanţa tot mai mare a televiziunii într-o lume în continuă schimbare, precum şi pentru a lua în discuţie diferitele forme de cooperare pe care le-ar putea pune în aplicare. Aceasta este raţiunea pentru care, prin Rezoluţia 51/205, adoptată la 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a decis să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii. Acest lucru a fost făcut în semn de apreciere a impactului din ce în ce mai mare pe care televiziunea îl are asupra procesului de luare a deciziilor. Televiziunea a fost, astfel, recunoscută ca un instrument important în informarea, direcţionarea şi mobilizarea opiniei publice, impactul său asupra politicii mondiale neputând fi negat. Totodată, statele membre au fost invitate să marcheze această zi prin încurajarea schimburilor internaţionale de programe de televiziune axate, printre altele, pe teme precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică şi socială şi consolidarea schimburilor culturale.

Din ce în ce mai mult, Organizaţia Naţiunilor Unite este chemată să facă faţă marilor probleme cu care se confruntă omenirea, iar televiziunea, unul dintre cele mai puternice mijloace moderne de comunicare, poate juca un rol în prezentarea acestor probleme peste tot în lume.

Televiziunea, a cărei istorie a început acum aproximativ 100 de ani, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi este, şi astăzi, unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. La 31 decembrie 1956, a avut loc prima transmisie a Televiziunii Române, conform http://stiri.tvr.ro/. Primele ore de emisie ale Televiziunii Publice au fost ale Revelionului din 1957, iar de atunci, TVR a făcut mereu parte din istoria imediată a românilor – a difuzat ştiri, documentare şi filme din toată lumea, cele mai importante evenimente sportive de pe glob şi este singura televiziune din lume care a transmis, în direct, o schimbare de regim politic (în 1989).

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments