2024 este anul provocărilor și pentru atleții arădeni: Motorca și Oriaku privesc spre Mondialul juniorilor, iar Both încă speră la Jocurile Olimpice!

by Sorin Haut

Antrenorul anului 2022 în sportul arădean, profesorul Constantin Miclea nu coboară ștacheta și speră ca sportivii săi să reușească noi performanțe. Din păcate, anul trecut a fost unul și cu accidentări și probleme medicale, dar acum principalii atleți arădeni sunt deciși să fie din nou protagoniști. Ne așteaptă un an 2024 olimpic, iar Denis Both (foto sus text), sportiv legitimat la CSM Arad și CS Atleții Arădeni a trecut cu bine peste operația la cot de la Szeged, acum parcurge ultimele etape ale recuperării, iar în primăvară ar trebui să reintre în competiții, dacă vrea să mai aibă șanse la calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din vară:

Denis Both s-a operat la cot și în primăvară ar trebui să revină în competiții

Luna trecută s-a operat în Ungaria, totul a decurs foarte bine, iar până în martie-aprilie ar trebui să se recupereze total, pentru a intra în competiții. Baremul de calificare la proba lui, aruncarea suliței, este destul de greu de atins, 85 de metri, dar se poate califica cu ranking-ul, înainte de accidentare era chiar în primii 32 în ierarhia mondială, adică în grafic pentru Paris. Apoi, a mai coborât în clasament, dar dacă trage tare și aruncă bine în acest an, adică ar avea nevoie de o medie undeva în jur de 78 de metri la cinci competiții oficiale, se poate califica. Se dau bonusuri bune la Naționale, Balcanice și Grand Prix-uri, astfel că orice este posibil. Nu cred că va putea arunca însă la Naționalele de la sfârșitul lunii februarie, ne-a declarat Constantin Miclea. Marile speranțe ale atetismului arădean sunt însă Vanessa Oriaku (foto text, dublă legitimare CSȘ Gloria Arad – CS Atleții Arădeni), tot la suliță și Mihai Motorca (foto text, CSȘ Gloria Arad – CSM Arad), la aruncarea discului, ambii cu mari șanse de calificare la Campionatele Mondiale din Lima (Peru), programate în vara acestui an, imediat după Jocurile Olimpice.

Vanessa Oriaku și Mihai Motorca au șanse mari să facă barem pentru Lima

„Ambii vor fi la Mondiale, nici nu luăm în calcul altă variantă! Deja aruncă de barem, la antrenamente și îl vor face fără probleme. Prima competiție e Naționalelele de aruncări lungi, din februarie. Vanessa are barem 48,50 de metri, dar deja aruncă 50 și revine în forță după un an trecut ceva mai slab, iar Mihai a trecut peste problemele la umăr, are barem 55,50, în 2023 a aruncat 54,60, deci mari șanse de progres pentru ambii. Perspectivele sunt foarte optimiste în ceea ce îi privește și îmi pun mari speranțe în amândoi“, mai spune profesorul Miclea. Așadar, Campionatele Naționale de aruncări lungi, din perioada 24-25 februarie, va fi un o primă competiție care să ne arate nivelul atleților arădeni. În ceea ce privește calendarul competițional, arena Gloria ar trebui să găzduiască în acest an o serie de competiții județene și zonale, dar care datorită lucrărilor de modernizare anunțate încă din 2023, ce vor începe cel mai probabil în luna martie, ar putea fi comasate în toamnă.

Competițiile de pe Gloria, încurcate de lucrări: ar putea fi comasate în toamnă

Astfel, Cupa Ziridava, Cupa Aradului și Campionatele Județene ar putea fi reprogramate din luna septembrie încolo. În schimb, atleții aruncători nu ar trebui să aibă probleme legate de antrenamente, atâta timp cât la stadion se va opera pe module de lucru, începând cu pista de alergare și apoi cu tribune și alte zone mixte. „Se va îngrădi o zonă pentru antrenamente, pentru ca sportivii să nu fie perturbați de lucrările de la stadion. Am vorbit și totul se va rezolva. Am înțeles că la gazon nu se va interveni, pentru că el este foarte bun. Din câte am discutat, după modernizare arena va avea toate dotările necesare pentru a putea organiza la Arad și competiții cu probe de alergare, nu doar de aruncări“, conchide Constantin Miclea.

 

 

Facebook Comments