2 FEBRUARIE – INTAMPINAREA DOMNULUI

by Sida Voicu

In a patruzecea zi de la Nasterea Pruncului Iisus,Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu Il duce la Templul din Ierusalim,dupa Lege,ca sa-L inchine lui Dumnezeu si sa se curateasca pe sine.„Sa-mi sfintesti pe tot intaiul nascut, pe tot cel ce se naste intai la fiii lui Israel, de la om pana la dobitoc, ca este al meu (Iesirea 13: 2)/” „Graieste fiilor lui Israel si le zi: Daca femeia va zamisli si va naste prunc de parte barbatească, necurata va fi sapte zile, cum e necurată si în zilele regulei ei. Iar în ziua a opta se va taia pruncul împrejur. Femeia să mai sada treizeci şi trei de zile şi sa se curete de sangele sau; de nimic sfant sa nu se atinga, si la locasul sfant sa nu

mearga, pana se vor împlini zilele curatirii ei. Iar de va naSte fata, necurata va fi doua saptamani, ca si în timpul regulei ei; apoi să mai stea saizeci si sase de zile pentru a se curati de sangele sau. Dupa ce se vor împlini zilele curatirii ei pentru fiu sau pentru fiica, sa aduca preotului la usa cortului un miel de un an ardere de tot şi un pui de porumbel sau o turturica, jertfa pentru pacat; Preotul va infatisa acestea inaintea Domnului si o va curati si curata va fi de curgerea sangelui ei.Aceasta e randuiala pentru ceea ce a nascut prunc de parte barbateasca sau de parte femeiasca. […] (Leviticul 12: 2-7)”

In acea vreme,Zaharia,tatal Sfantului Ioan Botezatorul,slujea inaintea lui Dumnezeu, in randul saptamanii sale (Luca l: 8).Cand Maica Domnului intra cu Pruncul in Templu,a randuit-o pe ea sa stea nu in partea femeilor,ci in partea in care stateau fecioarele.Tot atunci se aflau la Templu Dreptul Simeon si Proroocita Ana,oameni aflati la batraneti adanci.

Dreptul Simeon L-a luat pe Mesia in bratele sale si a spus: ,,Acum slobozeşte pe robul Tau, Stapane,după cuvantul Tau, în pace; Că ochii mei vazura mantuirea Ta(Luca 2: 29-30)’’.A mai spus atunci Simeon despre Pruncul Hristos: ,,Iata,Acesta este pus spre caderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va starni impotriviri (Luca 2: 34)’’.

Apoi Ana care din tineretea ei slujea la Templu cu rugaciune si post il recunoscu pe Mesia şi îl preaslavi pe Dumnezeu şi vesti locuitorilor Ierusalimului că a venit Cel mult asteptat.Fariseii care erau de fata,auzind toate aceste proorociri,infuriati si de faptul ca Zaharia a asezat-o pe Fecioara Maica in ceata fecioarelor s-au dus la Irod si au parat minunea.Irod convins ca Acesta este regele cel nou despre care ii vorbisera Craii de la Rasarit,trimite imediat ostasi sa-l ucida pe Iisus,insa Familia Sfanta déjà parasise orasul si plecase spre Egipt dupa calauzirea ingerului lui Dumnezeu.

Sarbatoarea Intampinarii Domnului la Templu s-a tinut de foarte timpuriu în Biserica, dar cinstirea ei mai stralucita s-a poruncit în anul 544 d. Hr., in timpul imparatului lustinian.

A.T.

Facebook Comments