18 aprilie – Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor

by Dana B.

Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS celebrează, la 18 aprilie 2018, Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, potrivit www.icomos.org.

Tema zilei este „Patrimoniul pentru generaţii”, prin care ICOMOS doreşte să marcheze, în primul rând, transferul de cunoştinţe între generaţiile de specialişti, un pas important în dezvoltarea culturală, şi în al doilea rând, implicarea tinerilor specialişti, care îşi vor asuma rolul de lider în organizarea de evenimente pentru atragerea unor noi membri, abordând utilizarea creativă a reţelelor sociale. Comunicarea între generaţiile de specialişti din domeniul patrimoniului cultural are ca rezultat o serie de informaţii valoroase. Combinarea cunoştinţelor specialiştilor cu experienţă cu energia şi dinamismul noilor membri poate aduce o abordare mai cuprinzătoare a iniţiativelor în curs.

Anul 2018 este, totodată, Anul european al Patrimoniului cultural şi se desfăşoară sub titlul „Moştenirea noastră: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”, potrivit https://europa.eu/cultural-heritage/.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee, a fost stabilită Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizaţiei.

În cadrul sesiunii Conferinţei Generale a UNESCO din 22 noiembrie 1983, a fost adoptată o Rezoluţie în acest sens, recomandându-se statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie drept Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor. În timp ce mai multe ţări şi regiuni au stabilit Ziua europeană a patrimoniului ca zi a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naţionale ICOMOS de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi. Programul din această zi este coordonat de Comitetul Internaţional ICOMOS Pentru Turism Cultural la care este conectată reţeaua ICOMOS din întreaga lume.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

Pentru a marca această zi, sunt organizate o serie de evenimente, la nivel mondial, dintre care: #selfiepatrimonioargentino (Argentina), conferinţa „Originalitate în Monumentul Culturii – 40 de ani mai târziu” (Bulgaria), masa rotundă „De la o generaţie la alta. Vederi asupra patrimoniului” (Canada), ceremonia de acordare a Premiului pentru cea mai bună metodă de conservare a monumentelor şi siturilor din China (Beijing), acţiuni ce se bazează pe utilizarea creativă a reţelelor sociale privind patrimoniul cultural (Cipru), un tur ghidat organizat pe strada El Conde din Santo Domingo, principalul drum din Oraşul Colonial, o dezvăluire a evoluţiei arhitecturii din Republica Dominicană, prezentarea cărţii „Originea arhitecturii moderne din Marrakech” (Maroc, 3 mai), „La pas prin istorie. Chaak – cetatea uitată” (Ciacova, judeţul Timiş, România), „Patrimoniul cultural – capacitate de dezvoltare a turismului cultural” (Rusia), workshopul şi expoziţia „Patrimoniul ne conectează şi ne modelează” (Slovenia), decernarea Premiului Naţional al ICOMOS Slovacia pentru activităţi excepţionale în domeniul protecţiei, restaurării şi prezentării patrimoniului cultural al Slovaciei, conferinţa internaţională privind patrimoniul ecleziastic şi schimbările viitoare „Conservare, folosire şi dezvoltare” (Suedia), expoziţia „Patrimoniul pentru Generaţii: locuri şi lucruri ce conectează generaţiile din Ankara” (Turcia).

Tema din 2017 s-a intitulat „Patrimoniul Cultural şi Turismul Durabil” şi a fost aleasă în contextul Anului Internaţional al ONU pentru dezvoltarea unui turism durabil şi a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, conform www.icomos.org. În 2016, tema a fost „Patrimoniul sportului”, iar în 2015 tema „Patrimoniul comemorativ” a marcat împlinirea a 50 de ani de activitate a Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

ICOMOS avea, în luna mai 2017, potrivit www.icomos.org, 10.100 de membri individuali din 153 de ţări, 320 de membri instituţionali, 110 Comitete Naţionale şi 28 de Comisii Ştiinţifice internaţionale.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate