16 octombrie – Ziua mondială a alimentației

by Dana B.

Peste 150 de țări marchează, la 16 octombrie, Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2017 este ”Schimbă viitorul migrației. Investește în securitatea alimentației și dezvoltarea rurală”, conform site-ului www.fao.org.

Lumea este în continuă schimbare. Multe persoane au fost nevoite să-și părăsească locurile unde trăiau, casele, numărul acestora fiind mai mare decât după al Doilea Război Mondial. Cauzele le constituie instabilitatea politică și conflictele în ascensiune. Foametea, sărăcia, fenomenele climatice extreme reprezintă alți factori importanți care au determinat migrația oamenilor.

Trei sferturi din populația aflată în sărăcie extremă își duc viața bazându-se exclusiv pe agricultură și alte activități rurale. Crearea unor condiții care să permită populației rurale, în special tinerilor, să rămână acasă și să se simtă în siguranță reprezintă o componentă crucială a oricărui plan de stopare a migrației, se arată pe site-ul amintit.

Dezvoltarea rurală ar putea crea și oportunitatea găsirii locurilor de muncă pentru tineri — ferme de animale și păsări, producția de alimente, întreprinderi de horticultură.

La sesiunea a XX-a a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) de la Roma, din noiembrie 1979, s-a decis marcarea Zilei mondiale a alimentației la 16 octombrie, data reprezentând ziua înființării FAO în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

În România, la 2 martie 2016, Camera Deputaților a decis adoptarea proiectului de lege privind instituirea zilei de 16 octombrie — Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare. Anual, cu prilejul sărbătoririi acestei zile, ar urma să fie organizate de către autoritățile publice, centrale și locale, manifestări și acțiuni dedicate acestui eveniment, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a zilei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 3 noiembrie 2015. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă cu 240 de voturi favorabile și patru abțineri și este for decizional.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments