12 octombrie – Ziua mondială a vederii, în 2017

by Dana B.

Ziua mondială a vederii în România este marcată în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv la 12 octombrie 2017, fiind instituită prin Legea nr. 48/2016.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți deputați PSD-UNPR, PNL și independenți, care susțin, în expunerea de motive, că, potrivit statisticilor mondiale, afecțiunile oculare au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, la nivel global, aproximativ 285 milioane de oameni au vederea afectată parțial sau total. „La nivel global, cauzele orbirii sunt următoarele: cataractă (51%), bolile copilăriei (4%), viciile de refracție (3%), opacitatea corneei (4%), degenerescența maculară legată de vârstă (5%) și glaucom (8%)”, se mai arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul cdep.ro.

Totodată, în același document, se face referire la reuniunea tuturor reprezentanților Societăților Naționale de Oftalmologie din Europa, care a avut loc în perioada 6-9 iunie 2015, la Viena, în cadrul căreia s-au dezbătut aspecte privind derularea Planului Global de Acțiune 2014-2019, la nivelul tuturor statelor, pentru îmbunătățirea calității vederii în toate statele europene. Cu acest prilej, s-a constatat că această zi nu este marcată la nivel național în toate țările europene, unul dintre aceste state fiind România. Inițiatorii au subliniat faptul că Societatea Română de Oftalmologie dorește alinierea României la standardele mondiale și europene, susținând demersul legislativ.

Propunerea de lege a fost adoptată de Senat, la 28 octombrie 2015, și de Camera Deputaților, la 2 martie 2016, legea fiind promulgată de președintele Klaus Iohannis, la 29 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial al României, la 1 aprilie 2016.

Potrivit Legii nr. 48/2016, Ziua mondială a vederii în România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de organizațiile neguvernamentale din domeniul medical, de reprezentanțele României în străinătate, de entități medicale publice și private, prin evenimente dedicate prevenirii afecțiunilor oculare și orbirii, responsabil de coordonarea acestor activități fiind Ministerul Sănătății.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments