100 de ani de cântare corală în Catedrala Veche a Aradului

by Andreea Radu

Împlinirea unui veac de la înființarea Corului „Armonia” a prilejuit organizarea unor ample manifestări care să marcheze acest important moment din istoria Catedralei Vechi, deopotrivă și din istoria eparhiei Aradului.

Conducerea Parohiei Arad-Centru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu directa implicare a părintelui Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, organizează un festival de muzică corală religioasă și folclorică, care se desfășoară pe parcursul a trei zile (24-26 mai) și care adună opt coruri din eparhiile Aradului, Timișoarei și Clujului. Putem vorbi de o manifestare bisericească și culturală deopotrivă, care angajează întreg spațiul transilvan.

Manifestările s-au deschis în seara zilei de 24 mai 2019, de la ora 18.00, prin slujba Vecerniei urmată de un Tedeum, săvârșite de părinții slujitori ai Catedralei Vechi, la care a luat parte Preasfințitul Episcop-Vicar Emilian Crișanul. În continuare, în Sala de festivități a parohiei a avut loc lansarea unui volum de specialitate intitulat Relevanța tradiției dirijorale în muzica bisericească din spațiul românesc. Exigențe metodologice, vocaționale și spirituale ale dirijorului de cor bisericesc. Lucrarea aparține părintelui Arhid. Asist. Univ Dr. Tiberiu Ardelean, iar prezentarea acesteia a fost făcut de către Conf. Univ. Dr. Mircea Buta. A urmat un buchet de cântece interpretate de către grupul de copii de la Catedrala Veche, îndrumați și instruiți de Prof. Drd. Sorin Săplăcan. În încheiere manifestărilor din această zi, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, dirijat de către Prof. Adrian Bugyi, a prezentat un frumos recital coral alcătuit din piese religioase. Prezentarea acestor manifestări, din seara zilei de 24 mai 2019, a fost făcută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, slujitor al Catedralei Vechi.

În ziua de sâmbătă, 25 mai 2019, se va desfășura prima parte a festivalului de muzică corală și religioasă dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Corului „Armonia”. Această amplă manifestare se va desfășura la Sala Palatului Cultural din Arad, începând cu ora 19.00 și va fi prezentată de către Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad și preot slujitor al Catedralei Vechi. Prima parte a acestui festival va reuni patru cori, fiecare interpretând piese religioase și folclorice: Corul bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad, dirijat de către Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean; Corul mix al Facultății de Teologie din Arad, dirijat de către Conf. Univ. Dr. Mircea Buta; Corul mixt „Excelsior” din Timișoara, dirijat de către Maestrul Iosif Todea și Corala bărbătească „Psalmodia Transylvanica” a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, dirijată de către Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

Duminică, 26 mai 2019 se va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Veche, de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul părinților slujitori ai Parohiei Arad-Centru. La finalul Sfintei Liturghii se va săvârși slujba Parastasului pentru dirijorii și membrii corului care au activat de-a lungul timpului. Răspunsurile vor fi date de către Corul „Armonia” al Catedralei Vechi, dirijat de către Prof. Ovidiu Boar.

În seara aceleași zile, începând cu ora 19.00. se va desfășura partea a doua a festivalului de muzică corală și religioasă dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Corului „Armonia”, la Sala Palatului Cultural din Arad, prezentarea fiind făcută de către Pr. Flavius Petcuț, Protopop al Aradului și preot slujitor al Catedralei Vechi. Ultima parte a manifestărilor va cuprinde un amplu recital coral reunind următoarele coruri: Corul „Armonia” al Catedralei Vechi, dirijat de către Prof. Ovidiu Boaru, Corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, dirijat de către Diac. Prof. Laviniu Morariu și Corala „Ave Musica” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijată de către Conf. Univ. Dr. Ciprian Para.

Seria de evenimente bisericești și culturale este consacrată cinstirii memoriei înaintașilor, a evidențierii aportului Corului „Armonia”, precum și a Catedralei Vechi la promovarea vieții bisericești, naționale și culturale a românilor ortodocși din această parte de țară.

Manifestările au fost susținute și prin contribuția Centrului Municipal de Cultură Arad.

Protos. dr. Nicolae M. Tang

 

Facebook Comments