1 din 15 pui din supermarketuri este contaminat cu Campylobacter

by Andreea Radu

Statisticile arată că 1 din 15 pui proaspeți din supermarketuri este puternic contaminat cu o bacterie cu potențial letal. Campylobacter se numește bacteria care reprezintă cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare la nivel mondial. Ce e nou și îngrijorător este faptul că atât Campylobacter, cât și Salmonella încep să nu mai răspundă la antibiotic, scrie b1tv.ro.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a precizat că această bacterie nu este prezentă numai pe carnea de pui. „Campylobacterul este o bacterie, deci, fiind vorba de o infecție bacteriană, ne așteptăm să răspundă la tratamentul cu antibiotice. Ca urmare a unui consum excesiv de antibiotice, și aici putem avea, într-adevăr, rezistență la antibiotice. Această bacterie este prezentă pe carnea proaspătă de pui, dar nu numai. Poate fi prezentă și în produse lactate, poate fi prezentă și pe fructele de mare. Ca urmare, în momentul în care manipulăm astfel de produse, trebuie să ne spălăm după aceea bine pe mâini cu apă și săpun”, a explicat Carmen Dorobăț.

Bacteria nu rezistă la temperaturi înalte

„Trebuie să știm că, prin preparare termică, această bacterie este îndepărtată, nu rezistă la temperaturi înalte. Deci tot ceea ce trebuie noi să avem grijă este ca atunci când avem de-a face cu posibilă apă contaminată, deci din surse care nu sunt controlate, când avem de-a face cu produse de carne, în special, cum bine ați spus, carne de pui, să avem grijă să spălăm carnea, să ne spălăm noi pe mâini și, bineînțeles, să facem și preparare termică”, a mai spus medicul.

Facebook Comments