Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, sărbătorită la 10 octombrie

by Adrian Topor

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este sărbătorită la 10 octombrie, fiind instituită prin Legea 168/2017.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi ALDE, potrivit cărora, prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale, se arată în expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, Legea 168/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.

Potrivit prezentei legi, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor mai sus menţionate, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Articolul 2 al legii menţionează că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este marcată şi anul acesta în toată ţara, prin organizarea de programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, se arată pe site-ul www.madr.ro. Printre evenimentele dedicate acestei zile, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează „Zilele Porţilor Deschise”, în perioada 9-11 octombrie 2019, dar şi un Forum al agricultorilor la Romexpo, în data de 9 octombrie.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments