Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, aniversată în 17 mai

by Cristian Dobre

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este aniversată, anual, la 17 mai, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, conform www.un.org.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale este, de fapt, o contopire a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

Pentru ediţia din 2019, tema zilei este „Reducând decalajele în standardizare” („Bridging the standardization gap”), prin care sunt urmărite trei ţinte: încurajarea participării ţărilor în curs de dezvoltare la deciziile ITU luate în legătură cu standardizarea; încurajarea participării experţilor locali la deciziile legate de standardizare la nivel naţional, regional şi internaţional; promovarea implementării standardelor internaţionale în ţările în curs de dezvoltare, arată www.itu.int.

Potrivit europa.eu, standardele şi alte publicaţii pe tema standardizării sunt menite să ofere specificaţii tehnice pentru produse, servicii şi procese. Adoptarea unor standarde se face voluntar, pentru a dovedi astfel că produsele şi serviciile destinate pieţei ajung la un nivel înalt de calitate, de siguranţă şi de fiabilitate. Stabilirea normelor în domeniul telecomunicaţiilor revine Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii.

În 2018, tema zilei a fost ”Înlesnirea utilizării pozitive a inteligenţei artificiale pentru toţi” („Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All”), potrivit https://www.itu.int/. Astfel, a fost încurajată folosirea inteligenţei artificiale în scopul atingerii celor 17 obiective principale din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de statele membru ONU în septembrie 2015.

ITU este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865. Este cea mai veche dintre agenţiile ONU, arată ancom.org.ro. Printre activităţile ITU se numără: alocarea resurselor globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltarea standardelor tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor, precum şi creşterea nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologie informaţională în comunităţile defavorizate din acest punct de vedere.

Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).

Cel mai important eveniment al Uniunii este Conferinţa Plenipotenţiarilor UIT, programată o dată la patru ani, în cadrul căreia reprezentanţii cu drept de vot ai Statelor Membre decid, printre altele, asupra rolului viitor al organizaţiei, stabilesc politicile generale, adoptă planurile strategice şi financiare ale Uniunii, aleg membrii echipei de conducere UIT etc.

România a devenit parte a acestui prestigios organism încă din 1866.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments