Ziua Dramaturgiei Româneşti este sărbătorită, începând cu anul 2019, la 13 noiembrie

by Dana B.

Ziua Dramaturgiei Româneşti este sărbătorită, începând cu anul 2019, la 13 noiembrie. Este data la care se aniversează premiera spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, la 13 noiembrie 1884.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de deputatul Varujan Vosganian (ALDE) şi de senatorul Ion Hadârcă (ALDE), ce au propus, în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, ca la această dată să fie sărbătorită „creaţia dramaturgică românească”, având în vedere că „peste ani, comedia lui Caragiale (n. red. „O scrisoare pierdută”) a devenit cea mai cunoscută piesă din întreg repertoriul dramaturgiei naţionale”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 18 februarie 2019 şi de Camera Deputaţilor la 10 aprilie 2019, iar la 7 mai 2019, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea acestei zile.

Astfel, potrivit Legii 96/2019, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, autorităţile publice de cultură şi instituţiile din sistemul de învăţământ pot organiza evenimente dedicate acestei zile, iar autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea acestor manifestări. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Piesa de teatru „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale este o comedie de moravuri sociale şi politice, în patru acte, scrisă în anul 1884 şi publicată în revista „Convorbiri literare” în 1885. Premiera piesei a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, avându-i în distribuţie pe Constantin Nottara (Tipătescu) şi pe Aristiţa Romanescu (Zoe), potrivit site-ului www.tnb.ro. A avut atunci 11 reprezentaţii consecutive pe parcursul a trei săptămâni, iar până la finalul anului 1884 a fost preluată şi jucată pe scenele altor teatre mari din ţară – la Craiova, la Iaşi, potrivit volumului „Dicţionar analitic de opere literare româneşti” de Ion Pop, apărut la Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007. Încă de la premiera din 1884, piesa cunoaşte un succes răsunător, de care se bucură şi în acest moment.

Anul acesta, cu prilejul acestei zile, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români şi Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Romfilatelia, Universitatea Hyperion şi Filiala Bucureşti – Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România organizează o serie de evenimente menite a promova creaţia dramaturgică românească, ce includ dezbateri, spectacole de teatru, spectacole stradale, expoziţii. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului de Comedie.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments