Zece simptome care anunță cancerul de ficat

by Dana B.

Cele mai des citate cauze de aparitie a cancerelor hepatice primare sunt:

Ciroza, boala cronica hepatica în care apare fibroza severa a ficatului: aproape 80% din pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au si ciroza. Cele mai importante cauze de aparitie a cirozei sunt reprezentate de consumul abuziv si cronic de alcool, infectia cu virusurile hepatice C si B.

Hepatita virala B: infectia cronica cu acest virus duce la aparitia cirozei, ceea ce creste riscul de cancer de aproximativ 1.000 de ori. Hepatita duce la aparitia cirozei si a cancerului ca urmare a modificarilor permanente si inflamatiei constante pe care o promoveaza în parenchimul hepatic, precum si datorita integrarii genomului viral în AND-ul celulei hepatice gazda.

Hepatita virala C: în ultimii ani hepatita virala C a devenit cea mai frecventa cauza de aparitie a carcinomului, depasind hepatita B. În SUA, de exemplu, peste 30% dintre carcinoamele hepatice au aparut pe fondul infectiei cu virus hepatic C. In general, din totalitatea pacientilor cu hepatita cronica C, 30% dezvolta anual ciroza, iar din acest grup 2% evolueaza spre carcinom hepatocelular. Cancerul hepatic apare dupa aproximativ 30 de ani de evolutie. Riscul este mai mare daca exista coinfectie cu virus B.

Consumul de alcool: alcoolul este asociat cancerului hepatic în special daca pacientul consuma mai mult de 80 g/zi de alcool, adica 6-7 pahare, timp de cel putin 10 ani. Un astfel de consum cronic creste probabilitatea de aparitie a cancerului de cinci ori, comparativ cu populatia generala.

Hemocromatoza: persoanle care sufera de hemocromatoza, o boala genetica caracterizata printr-o absorbtie si depunere în exces a fierului în organism, în special daca au si ciroza, se confrunta cu un risc foarte mar de a dezvolta carcinom hepatic. Acesta este respansabil de 30% din totalitatea deceselor ca urmare a hemocromatozei.

Aflatoxinele: sunt substante toxice, considerate chiar carcinogeni hepatici care apar prin contaminarea alimentelor cu anumiti fungi. Aceste substante determina leziuni la nivelul AND-ului si mutatii genetice. Venim în contact cu acestea prin ingestia alimentelor depozitate necorespunzator si/sau fabricate mai ales din cereale contaminate. Daca ele sunt prezente zilnic în alimentatie, nivelurile pe care la ating în organism pot fi corelate în mod direct cu aparitia cancerului. Aflatoxinele pot contamina orezul, graul, porumbul, soia, alunele si nucile.

10 simptome care anunta cancerul de ficat
Contraceptivele orale cauzeaza uneori tumori benigne ale ficatului (adenoame hepatice), dar uneori pot produce si cancer hepatocelular.
Steroizii anabolizanti, asemanatori cu hormonii masculini, folositi în ultima vreme de cei care practica sport, cresc riscul de aparitie al cancerului de ficat.

Alte substante chimice: exista o gama foarte larga de substante considerate toxice pentru ficat, în principal: arsenic, pesticide, ierbicide, clorura de vinil, tutun si produsii de ardere din tigarete (mai ales daca persoana este si alcoolica).
Simptome:
Pierdere brusca în greutate, fara motiv
Dureri în zona abdomenului
Pierderea poftei de mancare
Slabiciune
Inflamarea abdomenului
Icter- pielea si albul ochilor capata o nuanta galbuie
Scaune albicioase, neobisnuite
Mancarimi ale pielii
Balonare
Greata si varsaturi

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments