USR a identificat prioritățile bugetare ale Aradului în anul 2017

by Dana B.

Conform analizei Uniunii Salvați Romania, administrația locală din Arad a decis alocarea celor mai mulți bani pentru acoperirea pierderilor CET-ului, repararea străzilor, întreținerea spațiilor verzi, spectacole, monumente istorice, ultimele locuri în ordinea priorității fiind ocupate de învățământ și sănătate (depășite și de poliția locală).

Evaluarea USR Arad a datelor execuției bugetare pentru 2017 a căutat să identifice prioritățile administrației în funcție de modul în care au fost direcționați banii. Pentru aceasta s-a efectuat o clasificare a cheltuielilor, în raport cu posibilitatea administrației de a alege să le facă sau nu. Unele cheltuieli sunt obligatorii și nu reprezintă o opțiune pentru primărie. Aici intră salariile profesorilor, utilitățile, cheltuielile cu consumabilele. O a doua categorie sunt cheltuieli necesare, care nu sunt obligatorii în fiecare lună, de genul reparații, construcții, investiții de capital pentru dotare, pe care primăria trebuie să le facă, însă nu imediat. Ultima categorie este cea a cheltuielilor facultative, care nu sunt nici obligatorii, nici nu trebuie făcute, de genul cheltuielilor pentru sport sau concerte gratuite.

În urma acestei clasificări, au fost eliminate din analiză cheltuielile care nu sunt la latitudinea administrației, deoarece ele nu reprezintă o opțiune, trebuie efectuate oricum, de către oricine ar fi la conducerea municipiului. Ceea ce rămâne, adică acele alocări aflate ”la pixul primarului”, respectiv cheltuielile necesare și cele facultative au fost ierarhizate după sumele alocate, pentru a obține un top al celor mai importante. Deoarece sumele dirijate către sănătate și învățământ nu s-au regăsit în primele zece poziții (cu excepția Învățământului liceal), ele au fost adăugate, pentru comparație.

Florin Stana, USR Arad: ”Rezultatul final al analizei reprezintă o radiografie fidelă a comportamentului managerial al actualei administrații. Sunt evidente capitolele unde există interes de a aloca bani și anume acoperirea pierderilor sistemului de termoficare, ineficient și falimentar an după an, urmate de peticirea străzilor, de așa zise activități culturale, sportive și de întreținerea spațiilor verzi, care înghit sume considerabile fără să crească măcar cu un metru pătrat. Așa cum se găsesc zeci de milioane de lei pentru a susține petrecerile populare, ar trebui alocate fonduri semnificative pentru renovarea și dotarea școlilor și a spitalelor. În realitate, abia la coada clasamentului regăsim sănătatea și învățământul, domenii care ar trebui să fie primele în acest top.

Facebook Comments