Urşii koala, în pragul dispariţiei definitive

by Cristian Dobre

Urşii koala au ajuns în pragul dispariţiei, fără şanse de a mai fi salvaţi, în Australia după luni în şir în care temperaturile au depăşit constant recordurile, relatează Forbes. Temperaturile crescute au dus la secete distrugătoare şi incendii de vegetaţie care i-au distrus ursului koala principala sursă de hrană – frunzele de eucalipt.

Astăzi, ursul koala este în stare de „extincţie funcţională”, ceea ce înseamnă că numărul exemplarelor de urşi koala este mult prea mic pentru a asigura continuarea speciei. Diversitatea genetică a devenit mult prea redusă în actuala populaţie pentru a asigura reproducerea în limitele unei sănătăţi normale a membrilor speciei.

Preşedinta Fundaţiei pentru Koala-ul Australian, Deborah Tabart, estimează că peste 1000 de urşi koala au fost ucişi din cauza incendiilor, iar 80% din habitatul acestora a fost distrus. Incendiile de vegetaţie recente, cuplate cu seceta şi despăduririle au dus specia în această situaţie.

Extincţia funcţională” reprezintă starea în care o populaţie devine atât de redusă încât nu mai joacă un rol semnificativ în ecosistemul său, fiind, astfel, neviabilă. Deşi unii indivizi s-ar mai putea reproduce, numărul limitat de indivizi face ca viabilitatea pe termen lung a speciei să fie puţin probabilă, mai ales pentru că animalele devin foarte susceptibile la mai multe tipuri de boli asociate cu endogamia.

Despăduririle şi incendiile de vegetaţie şi pădure distrug principala sursă de hrană a urşilor koala, eucaliptul. Un koala adult va consuma un kilogram de frunze de eucalipt pe zi, acesta fiind principala sa sursă de nutrienţi.

În Australia, mai mulţi cetăţeni cer autorităţilor să adopte o lege pentru protecţia urşilor koala. Legea a fost redactată în 2016, dar nu a trecut încă de legislativul de la Canberra. Mai multe filmuleţe cu oameni salvând urşi koala de foc au devenit virale şi au dus la o creştere în ajutoarele pentru spitalizarea şi ajutarea urşilor care au suferit arsuri.

Spitalul Port Macquarie pentru urşi koala a obţinut donaţii de 1,33 milioane de dolari din partea a peste 30 000 de donatori. Personalul spitalului speră să reuşească să construiască staţii cu apă potabilă în zonele devastate pentru a ajuta animalele afectate de foc dar şi o „Arcă a urşilor koala”, menită să devină un sanctuar în care urşii răniţi sau arşi să poate să trăiască într-un habitat sănătos în timpul refacerii lor.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments