UE SUSPENDA MASURILE DE SPRIJIN PENTRU LEGUMICULTORI DIN CAUZA NUMARULUI MARE DE SOLICITARI VENITE DIN POLONIA

by webeditor

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a decis să suspende alocarea unor ajutoare în valoare de 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni de fructe și legume perisabile, în contextul restricțiilor impuse de Rusia, din cauza ‘numărului disproporționat de mare de solicitări’ venite în special din partea producătorilor polonezi, transmite AFP.

Potrivit unei surse europene, această decizie este motivată de ‘îndoieli serioase’ cu privire la validitatea datelor trimise de Polonia, în condițiile în care producătorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale deblocate la data de 18 august de Bruxelles.

Cu toate acestea, pentru a putea ajuta la stabilizarea piețelor afectate de embargoul rusesc, executivul european a precizat că în următoarele zile va prezenta un nou mecanism mai concentrat de sprijinire. ‘Comisia Europeană este decisă în continuare să-i susțină pe producătorii care au pierdut o piață importantă’, a subliniat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Sursa europeană citată de AFP susține că înainte de a suspenda măsurile de sprijin, Comisia a cerut în mod repetat autorităților poloneze să verifice veridicitatea datelor trimise de producători.

Măsurile de sprijin anunțate luna trecută vizau tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi. Comisia Europeană a adăugat celor 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni alte 30 de milioane de euro suplimentare pentru promovarea produselor agricole europene în ideea de a le permite să-și deschidă noi piețe de desfacere.

La începutul lunii august, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia. Embargoul nu include însă produsele și alimentele pentru copii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013. (agerpres.ro)

Facebook Comments