Transport transfrontalier ecologic în zona Socodor – Kétegyháza

by Florian Popa

Comuna Socodor şi Administraţia Kétegyháza vor implementa în parteneriat proiectul “Eco trans system – transport  transfrontalier ecologic în zona Socodor – Kétegyháza” prin care se urmăreşte reducerea nivelului de noxe generat de transportul din zona transfrontalieră.

În cadrul proiectului se vor realiza 10,955 km de piste de biciclete iluminate care se vor conecta la transportul public (6,328 km de piste în Socodor și 4,627 km în Kétegyháza), se vor  amenaja 6 stații de autobuz cu suporturi pentru biciclete, iluminate şi supravegheate video, se va înfiinţa un serviciul de închiriere a bicicletelor care va fi dotat cu 60 de biciclete şi se vor organiza competiţii de ciclism în localităţile partenere.

Proiectul este finanţat  în cadrul Programului INTERREG V- a România – Ungaria, Axa prioritară 2 –  Îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor (Cooperarea în domeniul accesibilităţii), prioritatea de investiţii 7/c: Dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor de transport ecologice (inclusiv cu un nivel redus de zgomot) şi cu emisii reduse de carbon, inclusiv transporturile fluviale interne şi maritime, porturile, legăturile multimodale şi infrastructura aeroportuară, pentru promovarea mobilităţii regionale şi locale durabile.

Valoarea  totală eligibilă a proiectului este de 1.431.134 Euro, din care 779.210,00 Euro  pentru Comuna Socodor iar 701.924,00 Euro pentru Administraţia Kétegyháza.

Finanțarea proiectului se realizează din următoarele surse:

– Fondul European pentru Dezvoltare Regională:  1.258.963,30 Euro

– Guvernul României: 101.289,51

– Comuna Socodor: 15.591,99

– Guvernul Maghiar: 70.185,39

– Administraţia Kétegyháza: 35.103,21.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Conținutul acestei prezentări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

www.interreg-rohu.eu

Facebook Comments