TRAIASCA DREAPTA LUI FALCA: PDL PIERDE IN ORASE, DAR CASTIGA LA TARA

by Cosmin Mihuta

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, ne povesteşte, de fiecare dată când apare în public, despre cât de bună este dreapta şi cât de rea este stânga (uitând că ani de zile a reprezentat stânga alături de PD). Chiar şi după alegerile pierdute categoric duminică, în faţa celor de la PSD Arad, mai ales la nivel de municipiu, Gheorghe Falcă încerca să ne convingă că de fapt Aradul a rămas de dreapta, că arădenii sunt de dreapta etc., etc.

Demagogie ieftină, fiindcă în realitate lucrurile nu stau deloc aşa, iar statisticile seci ale alegerilor sunt cât se poate de grăitoare. PDL Arad a pierdut alegerile în majoritatea oraşelor din judeţ şi în municipiul Arad, unde se presupune că există electorat cu un nivel mai ridicat al educaţiei, în schimb PDL a câştigat în toate cătunele sărăcăcioase din judeţ, unde există un electorat mai puţin educat. Dacă ar fi să apelăm la demagogia afişată de Falcă şi ai lui de când au pierdut alegerile, putem spune că PDL Arad este de fapt un partid de stânga, care se bazează pe localităţile mai mici, pe comune, pe primarii de comune, de fapt, care le aduc majoritatea voturilor. În realitate, cu excepţia a două trei oraşe unde sunt primari PDL puternici, Gheorghe Falcă şi ai lui n-au priză la mediul urban, fiind învinşi şi municipiul Arad, semn că marele politician şi-a cam pierdut viziunea şi strategia.

Ca să vorbim pe cifre, să spunem că la nivel de municipiu, PSD a obţinut la alegerile europarlamentare 26 la sută, adică 9842 de voturi, faţă de 20 la sută obţinut de PDL, adică 7230 de voturi. După cum se vede, arădenii „de dreapta“ au dat mai mult cu 2200 de voturi PSD Arad, la nivel de municipiu. Acelaşi lucru s-a întâmplat în oraşul Chişineu Criş, unde PSD a luat 44 la sută, iar PDL 13 la sută, la Ineu, PSD a luat 20 la sută, PDL 13 la sută, la Lipova, PSD a luat 40 la sută, PDL doar 16 la sută, în ciuda implicării personale a lui Gheorghe Falcă şi a primarului de Zăbrani. La Pâncota, PSD a luat 32 la sută, PDL doar 22 la sută. La Sântana, PSD a luat 27 la sută, iar PDL 17 la sută. Per total, în mediul urban, PSD a luat 14.497 de votur, faţă de 12.308 voturi obşinute de partidul dreptei, PDL.

Dreapta lui Gheorghe Falcă a luat procente mari în zone cu mulţi întreprinzători, zone înfloritoare, unde cetăţenii au altă viziune asupra politicii, unde nivelul de pregătite este extrem de ridicat. Să dăm câteva exemple: Hăşmaş – 50 la sută, Tauţ – 46 la sută, Frumuşeni – 55 la sută, Şepreuş – 49 la sută, Bârsa – 48 la sută, Şilindia – 64 la sută, Pleşcuţa – 45 la sută, Covăsânţ – 47 la sută, semn că şi rromii sunt de dreapta, Chisindia – 45 la sută, iar lista ar putea continua.

După cum se vede, lucrurile stau exact invers faţă de cum sunt prezentate de primarul Gheorghe Falcă: nu mediul urban, ci zonele sărace, cu mulţi şomeri, se duc pe mâna PDL-ului, zone care nu au nicio treabă cu dreapta atât de promovată de primarul Aradului.

 

 

Facebook Comments