TRADITIA PLIMEZULUI REINVIATA LA INEU

TRADITIA PLIMEZULUI REINVIATA LA INEU

Animația ”My Little Pony.Filmul“, proiectată la cinematograful din Grădiște
Doi irakieni au încercat să treacă frontiera cu acte false
CONCURSUL COSURILOR DE PICNIC, LA PICNICUL COPILARIEI

La Ineu a fost reluată o tradiţie de sute de ani: făcutul în comun al „plimezului”, adică al magiunului de prune. Iniţiativa le aparţine primarului Călin Abrudan, directorului „Centrului de zi” Lavinia Crişan şi bibliotecarei Doina Chiş.

„Tradiţia a fost reluată după o pauză de 20 de ani, perioadă în care «făcutul plimezului» sau a «mierii de prune», cum i se mai spune, nu s-a mai ţinut. Evenimentul a avut loc în parcul central al oraşului, unde s-a săpat o groapă şi s-a montat un cazan, exact aşa cum erau, pe vremuri, pe fiecare stradă din Ineu”, a declarat primarul Călin Abrudan.

Echipa care a reînviat tradiţia „plimezului” la Ineu a fiert 120 de litri de prune, din care au ieşit 72 de litri de magiun. „S-au fiert doar prunele şi nu s-a adăugat altceva. Fără zahăr şi conservanţi!”, a subliniat primarul Abrudan.

În paralel, în jar au fost copţi cartofi şi porumb, cu care au fost serviţi toţi cei care au participat la sărbătoarea „plimezului”. Au avut loc, bineînţeles, şi momente vesele, cu „băbălugile” deghizate special în acest sens.

„Le mulţumesc celor care ne-au ajutat să reluăm această frumoasă tradiţie, în special femeilor în vârstă, care ne-au pus la dispoziţie toată experienţa lor, dar şi familiei care a donat cazanul în care a fost fiert «plimezul». Nu în ultimul rând, le mulţumesc celor deghizaţi în «băbălugi», care au întreţinut atmosfera la fel ca în trecut, când asemenea evenimente aveau loc pe fiecare stradă din Ineu”, a mai declarat primarul Călin Abrudan.

Facebook Comments

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0