Top 10 frici care nu te lasă să te bucuri de viață

by Cristian Dobre

Indiferent dacă fricile tale vizează relația în care ești, cariera ta, moartea sau un disconfort, a rămâne în zona ta de confort va însemna că nu te vei putea bucura de viață pe deplin, scrie Business Insider.

Psihoterapeutul Amy Morin, autoarea cărții „13 Things Mentally Strong People Don’t Do”, a povestit că vede mulți oameni care muncesc atât de mult pentru a se împiedica din a se simți anxioși, încât ajung să dezvolte depresii. Efortul lor de a rămâne în zona de confort se întoarce împotriva lor. Acești oameni trăiesc vieți plictisitoare și sigure, care sunt lipsite de risc și emoție, lucruri de care, de fapt, au nevoie pentru a se simți pe deplin în viață, mai spune psihoterapeutul, potrivit Business Insider.

Iată care sunt cele 10 frici care îi țin pe oameni pe loc în viața lor:

1.Schimbarea Trăim într-o lume în continuă schimbare, iar această schimbare se întâmplă mai repede ca niciodată. În ciuda acestui fapt, există multe persoane care se tem de schimbare și opun rezistență la tot ce este nou. Din cauza fricii de schimbare puteți să pierdeți multe oportunități bune care vă ies în cale. Riscați să rămâneți blocat în rutină și să nu vă dezvoltați pe niciun plan.

2.Singurătatea Teama de singurătate poate determina uneori oamenii să rămână în relații nocive. De asemenea, frica de singurătate poate determina oamenii să folosească obsesiv rețelele de socializare, în schimbul unor conexiuni în lumea reală.

3.Eșecul Una dintre cele mai comune frici de pe Pământ este frica de eșec. Este jenant să dai greș. Și eșecul poate să-ți consolideze convingerile că nu ești pe măsura așteptărilor tale sau a celor din jur. De asemenea, este posibil să eviți să faci ceva atunci când știi că succesul nu este garantat. Vei pierde astfel multe din lecțiile de viață și din oportunitățile care de fapt te pot ajuta să găsești succesul.

4.Respingerea Mulți oameni evită lucruri cum ar fi întâlnirea de noi oameni sau începerea nor relații noi din teama de a fi respinși. Chiar și persoanele care sunt căsătorite de mult timp evită uneori să ceară partenerului ceva, imaginându-și că va fi refuzat. Indiferent dacă îți este frică să ieși cu cineva la o întâlnire sau să ceri o mărire de salariu, frica de respingere de poate ține blocat. În timp ce respingerea înțeapă, nu doare la fel de mult ca o oportunitate pierdută.

5.Incertitudinea Oamenii evită adesea să încerce ceva diferit din frica de incertitudine. La urma urmei, nu există nicio garanție că dacă faci ceva nou, viața ta va fi mai bună. Dar a rămâne la fel este un mod sigur de a stagna. Fie că îți este frică să acceptați un nou job sau îți e frică să te muți într-un nou oraș, nu lăsa frica de incertitudine să te rețină.

6.Frica că se va întâmpla ceva rău Este un nefericit și inevitabil lucru că lucruri rele se vor întâmpla în viață. Și uneori, frica că se va întâmpla ceva rău îi împiedică pe oameni să se bucure de viață. Nu poți să împiedici lucrurile rele să nu se întâmple tot timpul. Dar nu lăsa această frică să te împiedice din a trăi o viață plină de lucruri bune.

7.Teama de a fi rănit Deseori frica noastră să nu fim răniți ne determină să ne băgăm în cochilie și să nu simțim emoțiile. Acestă teamă te-ar putea împiedica să nu ai conexiuni profunde și semnificative cu oamenii din jurul tău. De asemenea, frica de a nu fi rănit îți îngheață vulnerabilitatea, un lucru care te termen lucru poate duce la frustrări și depresii. Fără riscuri emoționale nu există recompense.

8. Teama de a nu fi judecat Este normal să vrei să fi plăcut, dar teama de a nu fi judecat te poate împiedica să ajungi cu adevărat la tine. Adevărul este că unii oameni te vor judeca dur indiferent de ce vei face. A te încrede în puterea ta mentală de a trăi în concordanță cu valorile tale este cheia pentru a duce cea mai bună viață posibilă.

9.Teama că nu ești suficient O altă teamă pe care o au mulți oameni este sentimentul că nu sunt suficienți de buni. Dacă simțiți că nu ești suficient poți deveni ori un perfecționist în încercarea de a-ți demonstra valoarea, ori poți să te complaci în mediocritate crezând că doar atât „meriți”. Teama că nu ești suficient poate să aibă rădăcini adânci. Și, deși este greu să privești problema în față, nu vei reuși niciodată să ai succes dacă nu te vei simți demn să îl ai.

10.Pierderea libertății O anumită cantitate de teamă poate fi sănătoasă, dar devine o problemă atunci când frica te împiedică să faci lucruri. Pentru mulți oameni, teama de a-și pierdere libertatea devine o profeție care se împlinește. De exemplu, cineva care își dorește să ducă o viață liberă ar putea evita să obțină un job cu un venit constant. În consecință, s-ar putea să nu aibă stabilitatea financiară. Prin urmare, este important să aveți în vedere la ce ce renunțați atunci când vă temeți să pierdeți anumite libertăți.
Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments