Tinctura din papadie si hrean este un veritabil medicament, usor de preparat si de folosit. Ai nevoie de 20 g radacina de papadie uscata, 10 g hrean ras, 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare si administrare
Plantele se pun intr-un borcan cu filet, iar deasupra se toarna alcoolul. Borcanul se inchide ermetic si preparatul se lasa la macerat 10 zile, timp in care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. Dupa aceasta perioada, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. In final, se filtreaza din nou, iar tinctura rezultata se pastreaza in sticlute de culoare inchisa. Preparatul poate fi pastrat un an dupa obtinere.
Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Cura se tine doua sau trei saptamani si, daca este necesar, se reia ori de cate ori este nevoie.
Indicatii terapeutice
Asocierea papadiei cu hreanul aduce un plus de sanatate organismului, prin desfundarea cailor respiratorii, ceea ce duce la mai mult oxigen in sange si o mai buna functionare a inimii. Astfel, tinctura mixta are un efect benefic asupra tuturor organelor cheie: plamani, ficat si rinichi. Preparatul actioneaza eficient in stimularea bilei lenese, atat papadia, cat si hreanul, avand drept efect marirea volumului de bila secretata.
Cu un puternic rol antiinflamator, licoarea are efecte benefice si asupra celor care sufera de reumatism sau artrita, fiind totodata si un antiseptic de elita, care ucide si elimina bacteriile, contribuind la regenerarea tesuturilor. Este recomandata in curele de slabire si mai ales celor care se lupta cu obezitatea, dereglari ale glandei tiroide, indigestie sau retentie de apa in organism.
Sursa: sanatate.bzi.ro