“Testează-ţi Visul!”- proiect de educaţie non-formală pentru tinerii arădeni

by Dana B.

Proiectul “Testează-ţi Visul!”  este implementat de Asociaţia Pro Arta Cunoaştere şi Dezvoltare şi cofinanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

Aici ai oportunitatea să:

– îţi descoperi visul
– afli dacă acesta merită urmat
– îţi dai seama care sunt șansele să-l realizezi
– afli dacă acest vis este o schiță a scopului și a potențialului tău
– îți dai seama ce trebuie să faci pentru a-l realiza.

Cu alte cuvinte, te provocăm să să-ți transformi visul din dorință într-un plan concret, prin 10 pași pe care îi vei parcurge la acest Lunch&Learn!

Ne dorim să dezvoltăm prin acest proiect oportunităţile de educaţie non-formală adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, din Arad. 

Proiectul este relevant faţă de nevoile tinerilor întrucât îşi propune să îi implice pe tineri în activităţi educative non-formale:

  • de realizare a importanţei autocunoasterii din perspectiva propriilor nevoi de învăţare şi dezvoltarea abilităţii de asumare a rolului de lideri în comunitatea lor;
  • de familiarizare cu oportunităţile de învăţare reprezentate de educaţia non-formală;
  • de dezvoltare a capacităţii de conştientizare şi luarea de decizii în vederea cristalizării viziunii proprii şi a drumului de urmat în viaţa personală şi profesională;

În România educaţia este esențială pentru strategia guvernului de îndeplinire a obiectivelor Europa 2020. Majoritatea obiectivelor UE se axează pe îmbunătățirea sectorului educației datorită influenței pe care o are asupra creșterii economice prin ocuparea productivă a forței de muncă, competențe, formarea profesională și retenția tinerilor. Inegalitatea de șanse este considerabilă, ceea ce înseamnă că situația socio-economică a copiilor afectează rezultatele academice ale acestora. Capitalul uman este de o importanță esențială în dezvoltarea comunităților. Succesul pe piața muncii este determinat de diferite dimensiuni ale setului de competențe al unei persoane, combinând competențe cognitive, socio-emoționale și competențe specifice activității.

Cursul  conţine 10 Întrebări Care Vă Vor Ajuta să-l Vedeţi şi să Vă  Folosiţi de El!

Începi prin a-ţi trece visul printr-o serie de întrebări. Acestea sunt: Cu alte cuvinte, te provocăm să să-ți transformi visul din dorință într-un plan concret, prin 10 pași pe care îi vei parcurge la acest Lunch&Learn care este un program de dezvoltare personală pe baza cărţii Pune-ţi visul la încercare de John Maxwell şi susţinut de Florina Rădulescu membru certificat John Maxwell.

  1. Visul meu este într-adevăr al meu?
  2. Îmi văd visul clar?
  3. Depind de factori care sunt sub controlul meu pentru a-mi realiza visul?
  4. Visul meu mă obligă să-l urmez?
  5. Am o strategie să-mi ating visul?
  6. Am inclus oamenii de care am nevoie pentru a-mi realiza visul?
  7. Sunt dispus să plătesc preţul pentru visul meu?
  8. Mă apropii de visul meu?
  9. Activitatea în direcţia visului meu îmi aduce satisfacţie?
  10. Alţii beneficiază de pe urma visului meu?

Eu cred că dacă chiar analizaţi fiecare întrebare, vă examinaţi sincer şi răspundeţi la toate da, şansele ca voi să vă atingeţi visul sunt foarte mari. Cu cât răspundeţi la mai multe cu da, cu atât sunteţi mai aproape de a vă îndeplini visul.

Vis – O imagine inspiratoare a viitorului care vă activează mintea, voinţa şi emoţiile; împuternicindu-vă să faceţi tot ceea ce puteţi pentru a-l realiza. Un vis autentic este o imagine şi o schiţă a Scopului şi Potenţialului unei persoane.

Drept de Proprietate – Visul vostru chiar este al VOSTRU, sau aparţine altcuiva?

Claritate – Un vis face o idee generală foarte specifică prin intermediul efortului, afirmării şi determinării.

Realitate – Cu cât visul vostru este mai nerealist, cu atât mai mult veţi fi tentaţi să depindeţi de lucruri pe care nu le puteţi controla pentru a -l face să devină realitate. Potriviţi -vă obiceiurile cu visul vostru. Uitaţi -vă la ceea ce faceţi bine, în mod natural , şi asiguraţi -vă că aceste obiceiuri se potrivesc cu visul vostru.

Pasiune – Pasiunea ne trage în sus , permiţîndu-ne să depăşim adversităţile. Pasiunea ne scoate afară, dîndu-ne iniţiativă. Pasiunea ne poziţionează bine, dîndu-ne cele mai mari şanse de succes.

Cale – Dezvoltarea căii spre visul vostru vă ajută să vă atingeţi potenţialul.

Oameni – Dezvoltaţi -vă echipa cu oameni care vă inspiră şi includeţi în ea oameni care sunt sinceri cu voi şi ale căror abilităţi le complimentează pe ale voastre. Liderii crează visuri şi apoi găsesc oamenii; adepţii găsesc liderul şi apoi a flă care este visul.

Cost – Visurile sunt gratis, dar călătoria nu este. Există un preţ care trebuie plătit mai repede decât vă aşteptaţi. Preţul este aproape întotdeauna mai mare decât planificat. Este posibil ca preţul să trebuiască plătit de mai multe ori şi este posibil să plătiţi prea mult pentru visul vostru.

Tenacitate – Pentru a vă îndrepta spre visul vostru, recunoaşteţi că a renunţa ţine mai mult de cine sunteţi decât de unde sunteţi. A aştepta ca totul să fie bine este abordarea greşită. Dacă opriţi resursele pentru visul vostru, realizarea visului vostru va înceta imediat.

Împlinire – Oamenii împliniţi înţeleg diferenţa dintre vis şi realizarea sa. Mărimea visului determină mărimea golului până la realizarea sa. Fiecare pas este apreciat în călătorie.

Semnificaţie – Dorinţa de a face ceva semnificativ pentru voi, pentru ceilalţi şi, în cele din urmă, împreună cu ceilalţi.

 

 

 

Facebook Comments