Tatăl unui pompier din Gurahonț, salvat după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el

by Adrian Topor

După mai bine de opt ore în care pământul s-a prăbușit la propriu peste ei, eroii de la ISU Arad au reușit să salveze de sub malul de pământ care se prăbușise  peste un bărbat din Gurahonț, chiar pe tatăl unui unui coleg de-al lor.

”Opt ore în care am săpat, am tremurat, ne-am rugat, cu atât mai mult cu cât victima este tatăl unui coleg de-al nostru de la Gurahont. Am avut încredere în noi, în forțele noastre și profesionalismul nostru. Ne-am făcut din nou datoria, datoria de salvatori!  S-a prăbușit pământul peste noi dar nu am renunțat și pana în final am învins.”, au spus reprezentanții ISU Aard. 

Apelul la 112 a fost primit la ora 15.25 minute, în prima faza a intervenție s-au deplasat forțe ale Gărzii 2 Gurahont din cadrul Detașamentului de Pompieri Sebiș, două autospeciale de stingere și 8 subofiteri cu unelte genistice. Distanta fata de subunitate fiind foarte mica echipajele au ajuns un aproximativ 4 minute.

La sosirea la locul intervenției, peste victima era un strat de pământ de 50 cm dar se putea comunica cu victima. După aprox imativ10 minute s a reușit eliberarea capului victimei, i s a administrat oxigen de la un aparat de respirat și i s a aplicat casca de protecție de la un subofiter. Datorita instabilității solului săpăturile au fost făcute manual de către 3 subofiteri, alternativ. Pentru că echipajul SMURD al subunități era la altă intervenție, asigurarea medicala în prima faza a interveniției a fost făcută de către SAJ Sebiș.

Din ordinul inspectorului șef, s-a deplasat în sprijin de la Detașamentul Arad containerul multi risc și SMURD TIM. La ora 15.45 comandantul Detașamentului de Pompieri Sebiș, lt.col Borteș Ionel, ajunge la fata locului și preia comanda. După aproximativ 2 ore de săpat manual, timp în care au fost executate și consolidări de mal cu panouri metalice și din lemn, s a reușit dezgroparea victimei până la mijlocul membrelor superioare, moment în care datorita instabilității și componentei solului malul s a prăbușit din nou.

La ora 17.00 la locul intervenției a ajuns containerul mulți risc și Tim SMURD de la Detașamentul Arad. Au fost angrenate în intervenție utilajele de pe container. După mai multe încercări în jurul orei 23.10 victima a fost deblocat în totalitate și predata la SMURD.

lt.col Bortes Ionel, plt.adj Cornea Florin, plt.adj Lulusa Vasile, plt.adj Kozak Robert, plt.maj Popa Raul,plt.adj Stanila Adrian,plt.adj Tentea Ionut,plt.adj .sef Popa Ioan,plt.adj sef Sulincean Florin, plt.maj Stoian Vlad, sg.maj Lupan Marcel,plt.maj Bacos Ioan,plt.maj Indreica Marin, plt.maj Pop Iovuta, sg.maj Eremie Lucian, plt.maj Florea Radian, plt.maj Fiț Alin, plt.maj Ander Ciprian, plt.adj Cârstocea Dragos, plt.maj Cristescu Samuel, plt.maj Turcus Iulian, plt.maj Matei Petru, plt.maj Herte Stelian, plt.maj Oana Raul, plt.adj,sef Milin Drăgan, lt.col Gârbau Cristian sunt eroii acestei acțiuni de salvare.

Felicitări pentru intervenție!Facebook Comments