Superalimente care previn cancerul de sân

by Cristian Dobre
Rodiile se numără printre fructele pe care trebuie să le consumi zilnic, deoarece s-a demonstrat că au substanţe care împiedică formarea tumorilor.

Potrivit statisticilor, cancerul la sân se află pe locul doi ca incidenţă în rândul femeilor, imediat după cancerul de piele. De aceea este important să faci în fiecare an o ecografie mamară de rutină sau o mamografie dacă ai peste 40 de ani. Sunt cele mai importante investigaţii pe care trebuie să le facă orice femeie pentru a depista de timpuriu eventualele probleme care pot să apară la nivelul sânilor. „Ecografia, mamografia, RMN-ul sunt investigaţiile recomandate pentru depistarea timpurie a cancerului la sân. Niciuna nu poate fi considerată a fi cea mai bună, ci mai degrabă toate împreună”, explică Profesor doctor Alexandru Blidaru, şeful clinicii de chirurgie a Institutului Oncologic Bucureşti.

Autopalparea lunară a sânilor este esenţială

Pe lângă aceste investigaţii de rutină este important să îţi examinezi sânii prin autopalpare în fiecare lună, în a zecea zi a ciclului menstrual, recomandă Dr. Kemal Raşa, medic specializat în chirurgie generală de la Clinica Anadolu din Turcia.

Palparea se face stând în poziţia întins şi apăsând cu mişcări diverse pe toată suprafaţa sânului. Orice modificare pe care o constaţi trebuie să fie investigată de un medic pentru a pune un diagnostic corect.

Lista alimentelor care te feresc de cancerul la sân

Alimentaţia joacă şi ea un rol important atunci când vorbim despre această afecţiune. Chiar dacă există numeroase păreri care nu iau în calcul acest lucru, se pare că cercetătorii au descoperit faptul că anumite substanţe din unele fructe şi legume au un efect puternic asupra tumorilor, împiedicându-le să apară, să se dezvolte şi să se răspândească.

Iată care sunt superalimentele recomandate pentru efectul lor anticancerigen:

1. Rodiile

Conţin substanţe puternice care au efect anticancerigen. În urma cercetărilor efectuate în laborator s-a constata că aceste substanţe care se găsesc în rodie au capacitatea de a bloca aromataza, o enzimă implicată în producţia de estrogen.

2. Morcovii

Au un conţinut ridicat de betacaroten şi alte substanţe recunoscute pentru faptul că împiedică dezvoltarea cancerului mamar. Consumă-i atât în stare crudă pe cât posibil în salate, smoothie-uri şi sucuri proaspăt stoarse.

3. Varza roşie

Varza roşie şi albă, broccoli, guliile şi conopida fac parte din familia cruciferelor care sunt recunoscute pentru proprietăţile lor anticancerigene. În special varza roşie are o anumită substanţă care a fost îndelung studiată şi s-a constatat că reduce riscul de a face cancer la sân.

4. Sfecla roşie

S-a demonstrat că sfecla roşie împiedică dezvoltarea şi răspândirea celulelor canceroase. De asemenea, sfecla este recomandată persoanelor care urmează un tratament împotriva cancerului mamar, deoarece are capacitatea de a reduce din intensitatea efectelor adverse asociate tratamentului.

5. Merele

Indiferent de soiul pe care îl alegi, merele conţin antocianine, substanţe care au fost studiate şi s-a demonstrat că te apără de cancerul la sân. Un alt component esenţial din mere este şi chercetina care este recunoscută pentru faptul că inhibă dezvoltarea cancerului mamar.

6. Strugurii negri

Sunt mai puternici decât celelalte soiuri de struguri, după cum susţin specialiştii. Strugurii negri conţin resveratrol, o substanţă care reduce riscul de cancer la sân.

Sursa: eva.ro
Facebook Comments