SUCUL DE MERIŞOR, ALTERNATIVA NATURALĂ LA APA DE GURĂ

by Cristian Dobre

Este cunoscut faptul ca apa de gura poate provoca pete pe dinti sau poate favoriza aparitia candidozei orale. Apa de gura pur medicala nu trebuie sa se foloseasca mai mult de 21 de zile. O alternativa naturala si sanatoasa pentru persoanele mai sensibile este merisorul.
Sucul de merisor este folosit pentru prevenirea aglomerarii de bacterii printre dintii, cauza formarii tartrului si a cariilor dentare. Pentru aceste afectiuni se recomanda clatirea gurii cu infuzie de plante combinate cu frunze de merisor.

Merisoarele sunt foarte pretioase pentru efectul lor antiinfectios extrem de puternic, fiind folosite In industria farmaceutica, la producerea de medicamente antiinfectioase extrem de sofisticate. Un studiu efectuat la Universitatea din Kuopio, Finlanda, a constatat ca aceste fructe contin cantitati extrem de ridicate de quercetina, un flavonoid (un pigment prezent In multe fructe, legume, flori) cu proprietati anti-inflamatorii puternice fiind eficiente In calmarea durerii provocate de artrita si reducerea inflamatiilor.

Preparatele din frunze sunt diuretice, litontriptice (dizolva calculii urinari), antidiareice, puternic antiseptice pentru caile urinare. Sunt recomandate pentru afectiuni renale (mai ales litiaze), infectii urinare, cistite acute si cronice, uretrita, leucoree, pielonefrita. De asemenea, frunzele sunt incluse In compozitia unor ceaiuri diuretice. S-a consemnat si faptul ca merisorul reduce mirosul urinei – efect benefic pentru varstnicii care sufera de incontinenta.

Merisorul supranumit „insulina verde”, nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentratie scazuta de zahar, si datorita proprietatilor sale ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, potrivit site-ului healthyfocus.org.

Totodata, frunzele si fructele pot creste acuitatea vizuala, au efecte antiseptice, antidiareice, astringente si diaforetice (provoaca transpiratia).Vitamina C din fruct, Impreuna cu mineralele antioxidante, pot preveni gripa si guturaiul.

Este indicata consumarea fructelor sub orice forma (crude sau deshidratate, suc, sos etc.) si In mai multe reprize. Ele protejeaza organismul de bolile cronice, In primul rand de cele cardiovasculare, prin cel mai mare continut de antioxidanti, dintre toate fructele comune, care se regaseste In merisoare.

Consumul zilnic de coacaze de munte, cum mai sunt numite popular, formeaza un zid de protectie Impotriva bacteriilor patogene, precum ar fi E.coli, Helicobacter pylori (responsabila pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabila pentru cariile dentare). Responsabile pentru aceste beneficii medicale sunt proantocianidele din merisoare, care actioneaza Impotriva diferitelor bacterii.

In plus, s-a mai demonstrat stiintific ca merisoarele au un impact pozitiv in ceea ce priveste lupta Impotriva tumorilor maligne. Un grup de cercetatori din Canada au demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scazut de a evolua spre tumori, daca se consuma aceste fructe, datorita proantocianidinei, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Datorita antioxidantiilor, care neutralizeaza radicalii liberi din organism, merisoarele sunt un real sprijin pentru organism si in fata bolilor reumatice. Cura cu suc de merisoare poate sa completeze si curele de slabire: acizii organici au capacitatea de a reduce depozitele de grasime, In doar cateva saptamani, potrivit mentionarilor de pe plantegoji.ro.

Cercetari recente publicate In 2014 au aratat ca un consum regulat de merisoare (indiferent sub ce forma) impiedica bacteriile sa se fixeze in organism, scazand numarul infectiilor si Intarind sistemul imunitar.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments