TIMISOARA NE DA, DIN NOU, LECTII: STRATEGIE CULTURALA SI EVENIMENTE PROGRAMATE PENTRU URMATORII ZECE ANI

by Cosmin Mihuta

În timp ce la Arad se dă mult din gură despre competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, la Timişoara se întâmplă ceva concret, iar lucrurile se mişcă cu mult mai bine faţă de municipiul nostru, unde mai mult se caută surse de sifonare a banului public decât să se aplice o strategie concretă pentru această competiţie. Am prezentat, în lunile trecute, cum şi-au constituit cei de la Cluj Napoca şi de la Timişoara, încă din 2013, asociaţiile care să sprijine municipiile în acestă competiţie. Aradul, din păcate, e abia la faza de încropire a unei astfel de asociaţii. Încă o dovadă a lipsei de profesionalism (era să spunem de seriozitate)  a celor care intră în această competiţie din partea Aradului.

Că celelalte oraşe sunt la un alt nivel ne arată şi ultimele evenimente de la Timişoara, care va avea o strategie culturală pentru următorii zece ani. Şi nu numai o strategie, ci şi un program de evenimente bine stabilit pe următorii zece ani. Asta înseamnă că festivalurile de teatru şi de operă, târgurile meşteşugăreşti şi ale artiştilor, concertele, expoziţiile şi alte evenimente – toate vor fi programate încă din acest an pentru următoarea decadă.  Documentul va fi finalizat în luna octombrie, iar în proiect este implicată Primăria Timişoara, alături de Institutul Intercultural şi trei oraşe din Serbia. Ne aducem aminte că şi la noi se fac studii, în care nu este implicat niciun institut de cultură, ci sunt ceva fetişcane venite de prin Deva, de la ceva firme de consultanţă, să ne înveţe cum e cu managementul cultural şi alte denumiri pompoase, proiecte care nu au alt rol decât să sifoneze banul public.

În timp ce la Timişoara se lucrează „nemţeşte“, există o viziune, o strategie, o programare a evenimentelor, la Arad asistăm la un talmeş-balmeş, în care primează studiile pe bani by GeniusCoupon \\\0022 „”> publici, conferinţele pe bani publici, contractele de consultanţă pe bani publici şi mai puţin cultura. Chiar miercuri, primăria a organizat o conferinţă de presă, în care a prezentat paşii pe care i-a făcut Asociaţia Arad Capitală Culturală 2021. Evenimentul s-a desfăşurat într-un hotel, ca să mai cheltuim nişte bani publici. De ce nu la Teatru ? De ce nu la Palatul Cultural ? De ce nu la Muzeu  sau chiar în palatul Administrativ? Răspunsul e simplu. Fiindcă demersul acestei asociaţii n-are nimic de a face cu domeniul culturii, nici cu aceste instituţii, ci cu clientela politică.

Cine face o comparaţie între ceea ce se întâmplă în alte oraşe şi ceea ce se întâmplă la Arad, se convinge că asistăm la un nou kitsch, la Arad, din partea unor oameni pentru care cultura e un domeniu străin. Aşa e când eşti condus de oameni a căror viziune se opreşte la canalizări, borduri, asfalt, firme de consultanţă, studii de fezabilitate sau prefezabilitate.

Facebook Comments