STIRUL INHIBĂ DEZVOLTAREA VASCULARIZĂRII TUMORILOR

by Cristian Dobre

Este o planta care creste peste tot in tara noastra, exact acolo unde iti doresti mai putin. Stirul este bogat în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic și folat, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru.

Frunzele contin cu 25% mai multe proteine și mult mai mult lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale și mai multa metionina decat soia. De asemenea, contine cantitati importante de provitamina A (beta-caroten), știrul fiind bogat în acizi grași polinesaturati (PUFA), în special acid linoleic.

Prin conținutul de squalen, consumul de știr inhibă dezvoltarea vascularizării tumorilor. De asemenea, s-a demonstrat faptul că această substanță are un rol important în reducerea extinderii metastazelor și în stagnarea dezvoltării tumorilor maligne la sâni, plămâni, prostată și creier.

În prezent, cercetătorii consideră că squalenul este cel mai bun stimulator imunitar. În plus, acesta aflat în uleiul din semințe de știr are proprietăți cicatrizante, ameliorând și tratând afecțiuni dermatologice, precum psoriazis și pitiriazis, potrivit site-lui doctor.info.ro. De asemenea, squalenul poate ține sub control alergiile, diabetul, inflamațiile, având și o contribuție importantă la îmbunătățirea memoriei și a funcționării creierului în general.

Tratamentul cu știr este foarte util pentru eliminarea toxinelor ajunse în corpul uman din atmosferă sau ca urmare a terapiilor prin raze, a nitraților și nitriților prezenți în mai toate produsele alimentare.

De la știr se pot consuma partea verde, tulpina și semintele.

Frunzele tinere, cu un gust asemanator cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocanitei, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii și pana toamna tarziu.

Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat) dar se poate obtine din ele ulei și faina. Acestea pot îmbogati alte mancaruri, dandu-le un gust piperat.

Faina poate fi consumata simplu, poate fi folosita la prepararea de prajituri sau paine (nu contine gluten), precum și în amestec cu alte tipuri de faina pentru diverse preparate.

Astazi, aceasta practica nu mai prezinta o amenintare reala, dar daca îti imaginezi comunitati care se hraneau exclusiv cu plantele și culturile de sezon poti întelege cum devine posibil.

Știrul este folosit în medicina traditionala ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree).

Ceaiul se folosește pentru gargara în cazul durerilor de gat sau a aftelor și pentru spalaturi externe în cazul exemelor.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments