Spitalul Județean Arad are aparatură ultramodernă, dar nimeni nu știe să o folosească

by Florian Popa

Aparatură medicală de peste 200.000 de euro stă în cutii, sub cheie, depozitată într-o încăpere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Aceasta a fost cumpărată în toamna anului trecut, cu bani de la Consiliul Județean, după înființarea unui nou compartiment în cadrul unității sanitare. Compartimentul ATI pediatric nu poate fi deschis însă, deoarece unitatea nu a reușit să găsească personal calificat și interesat să lucreze aici!

Un tun de endoscopie, un ecograf pediatric dedicat, o stație de anestezie pentru copii, un ventilator, cinci monitoare pentru funcțiile vitale ale pacienților și două incubatoare – acestea sunt aparatele cumpărate la finele lunii octombrie 2016 de Spitalul Județean Arad. Ele ar fi trebuit să funcționeze în jurul celor șapte paturi pe care le va avea Compartimentul ATI. Momentan, însă, toată aparatura stă sigilată în cutii, bine ferecate. Explicația? A fost imposibil pentru spital să găsească personal calificat, adică oameni capabili „să îmblânzească” aceste aparate moderne.

Nu-i de mirare, dacă ținem cont de faptul că mii de cadre medicale de top iau drumul străinătății în fiecare an.

Managerul spitalului susține că nu știe de ce această secție nu a fost înființată mai devreme. Dr. Mirandolina Prișcă conduce spitalul de numai un an, iar înființarea compartimantului ATI pediatric a fost unul din primele proiecte asumate. Encefalite, pneumonii severe, meningite – sunt doat câteva situații în care copiii ar trebui să fie monitorizaţi pentru că oricând pot să facă stop cardiorespirator. Or, pentru acest lucru, e nevoie să fie internați la ATI. În Compartimentul ATI Pediatrie vor fi internaţi atât copii cu patologie chirurgicală, cât şi copii cu patologie medicală pediatrică. „Avem cazuri dificile, grave, pe care, până acum, trebuia să le trimitem la Timişoara din cauza lipsei serviciului de terapie intensivă”, a arătat dr. Rujiţa Ciurea, şef Secţie Pediatrie I.

„În paralel cu achiziția acestor aparate, am demarat procedurile pentru angajarea a șase asistenți și infirmiere fără de care nu putem deschide secția. Doi medici avem deja, însă e nevoie și de personal mediu. Nu s-a ocupat decât un post, pentru că au venit foarte puțini candidați la concurs. Oamenii nu vin pentru că munca într-o secție de ATI pediatric e foarte grea, iar responsabilitatea enormă”, ne-a explicat dr. Mirandolina Prișcă.

Sursa: evz.ro

Facebook Comments