Spitalele din Oradea se reabilitează cu fonduri europene. La Arad nu se poate

by Cosmin Mihuta

De mai bine de un an de zile, auzim din partea celor care conduc Primăria Arad sau Consiliul Județean Arad doar scuze cu privire la unele lipsuri la nivel local. Fiecare nereușită a administrației locale sau județene este atribuită parlamentarilor PSD, Guvernului PSD, premierului, parlamentului și așa mai departe. În timp ce la Arad auzim doar justificări pentru felul în care arată drumurile județene, spitalele, străzile din municipiu, pentru că nu avem un stadion modern, pentru că nu avem centrul reabilitat, iar clădirile istorice stau să cadă, alte administrații, din județele învecinate, își văd de treabă și realizează proiect după proiect. Culmea, tot administrații conduse de PNL, cum e cazul Oradiei, unde primarul liberal dă lecții de administrație colegilor săi arădeni în fiecare zi.

Dacă în trecut am văzut cum se ridică pasajele de pe centura Oradiei, cum se reabilitează clădirile din centru, cum se construiește un nou CET sau o nouă sală polivalentă, totul cu fonduri europene sau guvernamentale, astăzi vă prezentăm soluțiile identificate de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor pentru reabilitarea spitalelor. Nu vă gândiți că liberalii din Oradea au apelat la comunicate de presă sau emisiuni TV în care să atace Guvernul PSD, parlamentarii PSD de Bihor, sau ceva de genul celor ce se întâmplă la Arad.

Nici vorbă. Vecinii noștri s-au gândit să apeleze la programele Uniunii Europene și au câştigat două proiecte în valoare totală de 15,6 mil. euro pentru reabilitarea clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu“. Cele două proiecte sunt finanțate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Proiectele presupun reabilitarea exte­rioară a corpurilor principale ale acestor spitale şi înlocuirea geamurilor şi a instalaţiilor interioare, în vederea minimizării pierderilor energetice. Prin montarea pe acoperiş a unor panouri fotovoltaice se are în vedere econo­misirea, respectiv reducerea consumului de energie termică spre zero. Spitalul municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parţial cu apă geotermală şi parţial cu pompe de căldură, în timp ce spitalul judeţean va trece pe pompe de căldură. Îți vine să ăplângi când vezi că se poate, că alții aduc bani europeni, iar la Arad avem parte doar de scandaluri și certuri, o politică nocivă pentru Arad, pe care Gheorghe Falcă o promovează de 14 ani.

N-ar fi rău ca politicienii din PNL Arad să facă vizite măcar o dată pe lună la Oradea, să vadă cum reușesc cei de acolo să atragă fonduri europene și guvernamentale, deși sunt în opoziție, cum de reușesc să rezolve problemele județului Bihor și municipiului Oradea, cu același Guvern PSD. Cu siguranță, cei din Oradea nu se ocupă zi de zi, de dimineața până seara, cu jocuri politice sau exerciții de imagine.

Facebook Comments