Sistemul cardiovascular și uleiul de in

by Cristian Dobre

Inul si uleiul de in, care se obtine din semintele acestei plante, sunt surse bogate de acid gras esential alfa-linoleic, care este un tip de acizi grasi Omega 3.

 

Inul este foarte bogat in fibre solubile si in lignani, care contin fitoestrogeni. Acesti fitoestrogeni ar putea avea proprietati anti-cancer, sustin oamenii de stiinta, insa uleiul de in nu contine acesti fitoestrogeni.

Multe persoane folosesc semintele de in si uleiul de in pentru a reduce valoarea colesterolului si glicemia, insa si pentru a trata unele afectiuni digestive. Totodata, unele persoane apeleaza la semintele de in pentru a calma anumite boli inflamatorii.

Cei cu boli cardiovasculare ar putea avea de beneficiat

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului in ceea ce priveste administrarea semintelor de in si a uleiului de in pentru anumite afectiuni arata ca aceasta planta poate fi utila in cazul afectiunilor cardiovasculare.

 

Unele studii sugereaza ca acidul alfa-linoleic, care se gaseste in semintele de in si in uleiul de in, ar putea avea beneficii in cazul persoanelor cu boli cardiovasculare. Anumite cercetari sugereaza ca semintele de in ar putea ajuta la scaderea valorii tensiunii arteriale, care joaca un rol in bolile cardiace.

Un posibil aliat in prevenirea bolilor cardiovasculare

Folosirea acizilor grasi Omega 3 este un exemplu de strategie nutritionala care ar putea produce beneficii semnificative la nivel cardiovascular. Pe langa pestele gras si alte surse marine, semintele de in sunt o alta sursa de Omega 3. Semintele de in sunt una dintre cele mai bogate surse de acid gras Omega 3 de origine vegetala alfa-linoleic (ALA).

Pe baza rezultatelor mai multor studii clinice si studii experimentale, oamenii de stiinta au sugerat ca ingestia de acid alfa-linoleic (ALA) are un impact pozitiv asupra bolilor cardiovasculare. Datorita continutului lor mare de ALA, s-a propus ca semintele de in sa fie folosite pentru a combate bolile cardiovasculare*.

Eficacitatea ALA a fost demonstrata in anumite studii, precum cele mentionate aici*. ALA a fost asociat cu un risc scazut de infarct miocardic fatal si non-fatal recurent si cu o reducere de 73% in ceea ce priveste riscul de mortalitate cardiaca si de morbiditate intre grupurile experimentale si cele de control.

In cadrul unui studiu realizat in India*, 120 de pacienti care erau suspecti de infarct miocardic acut au fost urmariti de cercetatori pe o perioada de 12 luni. Acestor pacienti li s-au oferit doze de 2,9 g/zi de ALA (un ulei imbogatit). Dupa un an de urmarire a pacientilor, s-a observat ca numarul de decese de pe urma afectiunii cardiace si numarul de oameni cu infarct miocardic non-fatal erau semnificativ mai mici in acest grup de pacienti.

Semintele de in ar putea sa scada tensiunea arteriala

Un studiu canadian din 2013** a constatat ca un consum de 30 de grame de seminte de in, zilnic, pe o perioada de 6 luni, a redus tensiunea sistolica si tensiunea diastolica cu pana la 10 mm Hg si, respectiv, 7 mm Hg. In cazul acelor persoane care luau deja medicamente pentru controlul tensiunii, semintele de in au reusit sa scada si mai mult tensiunea arteriala si au redus numarul de pacienti cu hipertensiune necontrolata cu pana la 17%**.

Semintele de in ar putea sa imbunatateasca valoarea colesterolului

Un alt beneficiu al semintelor de in este capacitatea lor de a scadea nivelul colesterolului. In cadrul unui studiu din 2014***, realizat pe persoane cu hipercolesterolemie, consumul a 3 linguri (30 de grame) de pulbere de seminte de in, in fiecare zi, pe o perioada de 3 luni, a redus valoarea colesterolului total cu pana la 17% si valoarea LDL-colesterolului (numit si colesterol „rau”) cu pana la 20%.

De retinut!

Semintele de in (uleiul de in) au fost asociate cu beneficii majore pentru sanatatea inimii, atribuite in principal continutului de acizi grasi Omega 3, de lignani si de fibre. Valoarea mare a colesterolului este un factor de risc binecunoscut pentru bolile cardiovasculare, iar studiile au aratat ca un consum zilnic de seminte de in macinate sau de ulei de in (sub forma de suplimente alimentare) ar putea reduce valoarea colesterolului cu pana la 6-11%. Numeroase studii au aratat si o reducere importanta in ce priveste numarul particulelor de colesterol LDL (lipoproteinele cu densitate mica).

Nu uita ca semintele de in au un continut foarte mare de acid alfa-linoleic sau ALA, un tip de acizi grasi Omega 3. In studiile efectuate pe animale, acesti acizi reduc riscul de boli de inima, reducand inflamatia din artere.

Daca iei orice alte medicamente sau suplimente in mod regulat, cel mai bine ar fi sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe sa folosesti suplimente cu ulei de in sau sa consumi seminte de in.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments