Sistemul antigrindină a tras 2.400 de rachete în România

by Cristian Dobre

Sistemul antigrindină a lansat până în prezent 2.400 de rachete în România şi au fost protejate astfel foarte multe suprafeţe agricole, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Am tras până în prezent 2.400 de rachete antigrindină şi am reuşit să protejăm foarte multe suprafeţe în situaţia în care noi nu avem decât 60 de puncte de lansare. Suntem la jumătatea programului investiţional care trebuie să se închidă în anul 2020”, a spus Botănoiu.

În privinţa asigurărilor agricole încheiate de fermieri, pe o măsură finanţată din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, secretarul de stat a anunţat că până în prezent sunt 137 de beneficiari care şi-au asigurat culturile împotriva fenomenelor meteo extreme.

Am pus la dispoziţia producătorilor 42,7 de milioane de euro pe o măsură din PNDR 2020 pentru asigurarea culturilor, iar până acum avem 137 de beneficiari cu alocări de la 55% pentru cei care au ferme mari şi până la 70% pentru cei cu ferme mai mici”, a precizat Botănoiu.

În data de 4 iunie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că suprafaţa agricolă afectată de inundaţii şi grindină este undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional, dar culturile nu au fost compromise.

Avem informaţii despre culturile afectate de inundaţii, dar sunt relative, pentru că ceea ce este astăzi nu este mâine, în sensul că anumite suprafeţe pe care acum bălteşte apa peste câteva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decât în pericol temporar fără să fie compromisă. Vom avea în curând datele exacte. Este însă o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional – şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu cât şi cu rapiţă, orz dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură”, a precizat atunci Petre Daea.

În luna aprilie a fost lansată submăsura 17.1 din PNDR 2020 cu scopul de a încuraja fermierii de a participa la scheme de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanţare, aferentă culturilor de primăvară, se desfăşoară în intervalul 1 aprilie – 30 noiembrie 2019. Depunerea dosarelor cererilor de finanţare se opreşte înainte de termenul limită prevăzut, atunci când valoarea publică totală a cererilor de finanţare depuse depăşeşte cu 10% nivelul alocării

Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanţare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO) şi de 55% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt: seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract.

Sursa: digi24.ro

hipo.rohipo.ro
Facebook Comments