SISTEMELE DE AVERTIZARE ANTISEISMICA, IN NUMAI CATEVA ZONE ALE LUMII. „ACESTE SECUNDE POT SALVA VIETI”

by Paula Craciun

Capacitatea oamenilor de a prezice seismele rămâne un obiectiv îndepărtat, progresul științific și tehnologic făcând posibilă detectarea unor seisme cu numai câteva secunde sau zeci de secunde înainte ca undele seismice să se facă simțite, arată Reuters.

Potrivit expertului Peggy Hellweg de la Laboratorul Seismologic Berkeley din cadrul Universității California, sistemele de avertizare antiseismică au fost instalate în doar câteva zone cu risc ridicat, precum Mexic, Japonia și SUA.

California dispune de sistemul ShakeAlert, unul dintre cele mai avansate sisteme de avertizare rapidă. Sistemul a alertat autoritățile din zona Golfului San Francisco cu 5 până la 10 secunde înainte de producerea seismului din Napa, din 2014.

„În cazul în care Nepalul ar fi dispus de o rețea seismică similară celei din Nordul Californiei oamenii din Kathmandu ar fi fost probabil avertizați cu 15 — 20 de secunde înainte de producerea seismului”. Poate părea puțin, dar aceste secunde pot salva vieți, susţine Hellweg.

Cum funcţionează şi cât costă un sistem antiseismic

Sistemele constau în stații dotate cu seismografe care pot detecta undele P, unde non-destructive produse de un cutremur, care se propagă mai rapid decât undele S, cele cu potențial destructiv.

În momentul în care undele P ajung la o stație seismică, informația cu privire la producerea unui cutremur este transmisă telefonic, pe internet și prin satelit către laboratoare și este preluată de calculatoare care folosesc algoritmi avansați pentru a calcula originea și magnitudinea cutremurului care a generat aceste unde.

Costurile de instalare a unui sistem de detectare a seismelor pe întreaga coastă de vest a SUA s-ar ridica la suma de 38,3 miloane de dolari, arată o estimare a U.S. Geological Survey (USGS). Costurile anuale de operare și întreținere se ridică la 16,1 milioane de dolari.

În Japonia, sistemele existente încă din 2007 transmit alerte în cazul în care un seism este suficient de puternic pentru a distruge pereții clădirilor. La acest sistem sunt conectate trenurile de mare viteză, reactoarele nucleare și fabricile. La cutremurul devastator din 2011, sistemul a salvat mii de vieţi.

Peste 3.000 de persoane și-au pierdut viața și cel puțin 6.500 au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade produs sâmbătă în Nepal.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments