SFORAI NOAPTEA SAU ESTI SOMNOLENT IN TIMPUL ZILEI? NU O SA POTI LUA PERMISUL AUTO

by Paula Craciun

Ministerul Sănătății a întocmit un proiect prin care va face aproape imposibilă obținerea permisului auto pentru cei care aceste probleme medicale!

Conform proiectului, candidaţii sau șoferii care trebuie să și le reînnoiască, dar care au afecțiuni neurologice grave sau prezintă simptome de apnee moderată sau severă în somn, nu mai pot să susțină probele dacă nu primesc un aviz medical favorabil.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care suferă de afecţiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat. În consecinţă, tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare”, e arată în proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea Anexei 1 la Ordinul ministrului Sănătăţii nr.1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Șoferii suspectați că au probleme cu respirația în somn, obligați să meargă la contoale

Acealași document precizează și că: „Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă. Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”.

Sursa: evz.ro

Facebook Comments