Seminarul Teologic Ortodox din Arad a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţare

by Florian Popa

Joi, 19 Decembrie 2019, la Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, un eveniment cultural-artistic sub genericul ,,Din adânc de dalbe datini”.

Evenimentul acesta marchează împlinirea unui sfert de veac de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ teologic seminarial din Arad. Această manifestare, care l-a avut ca prezentator pe domnul secretar Cătălin-Iulian Drăgan, a debutat cu un program de colinde şi cântece de Crăciun susţinut de către elevii din grupa pregătitoare din cadrul Colegiului Naţional ,,Elena Ghiba Birta”, instruiţi de către de domnul învăţător Alexandru Bacter.

Mai apoi, cele două coruri ale Seminarului Teologic, dirijate de către domnii profesori Marius Lăscoiu-Martin şi Ştefan-Adrian Bugyi, au interpretat câte un program de colinde, integrându-se astfel în programul şezătorii tradiţionale ,,Primirea colindătorilor”, pregătită cu multă dăruire de către doamna Irina-Elena Ancuţa, profesor de Limba şi Literatura Română.

Acest eveniment se încadrează în tematica Anului omagial al satului românesc.

La manifestare au participat Înaltpreasfinţia Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinția Sa Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Florin Sirca, inspector şcolar, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi din cadrul Universităţilor ,,Aurel Vlaicu” şi ,,Vasile Goldiş” din Arad, elevi şi un numeros public.

Invitaţii speciali la acest eveniment au fost toţi profesorii şi ostenitorii care au fost implicaţi, de-a lungul timpului, în actul educaţional şi administrativ al acestei instituţii de învăţământ teologic liceal, precum şi absolvenţi ai acesteia.

În cadrul prezentării, domnul prezentator a subliniat câteva idei cu privire la Întruparea Fiului lui Dumnezeu, precum şi la urmările pe care le implică Aceasta în perspectiva restaurării firii umane, ,,ceea ce face din praznicul Naşterii Mântuitorului, prilej de bucurie şi înălţare duhovnicească”. De asemenea, a adus în atenţia publicului valorile satului tradiţional românesc, în care ,,s-au dezvoltat şi s-au desăvârşit valorile spirituale, culturale şi morale ale neamului nostru”.

După încheierea programului, Părintele Pompiliu Gavra, directorului Seminarului Teologic, i-a invitat pe cei prezenţi la un moment de reculegere pentru eroii Revoluţiei din Decembrie 1989, la împlinirea a 30 de ani de la acest moment istoric, după care, a subliniat câteva idei cu privire la momentul înfiinţării Seminarului Teologic Ortodox din Arad, în 13 ianuarie 1994, amintind, în primul rând, osteneala Preasfinţitului Părinte Timotei, pe atunci, Episcop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi a Hunedoarei, precum şi a Părintelui dr. Vasile Pop, pe atunci, consilier cultural în cadrul centrului eparhial. De asemenea, i-a amintit pe toţi profesorii, directorii, ostenitorii şi elevii care au conlucrat la devenirea acestei instituţii, mulţumindu-le tuturor. Mai apoi, Părintele Emil Roman, fost director al Seminarului, în numele tuturor dascălilor care au ostenit la catedra acestei instituţii, a rostit, cu emoţie, câteva cuvinte prin care a rememorat momente şi trăiri din activitatea unui sfert de veac de învăţământ teologic liceal la Arad.

La final, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului amintind de cei 25 de ani de activitate ai Seminarului şi făcând urările cuvenite în prag de sărbători publicului prezent. Pr. Prof. Drd. Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Arad

Facebook Comments