Scriitorii povestesc capodopere. Primul invitat: Adrian Papahagi

by Andreea Radu

Duminică, 19 mai, de la ora 18.00, în sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, Adrian Papahagi va susține conferința intitulată „Europa Christiana & Triumful Divinei Providențe”. Inclusă în programul „Scriitorii povestesc capodopere”, conferința va avea ca punct de plecare capodopera renascentistă a lui Pietro da Cortona, „Triumful divinei providențe”

Pe cupola marelui salon al Palatului Barberini din Roma, Pietro da Cortona a pictat, prin 1633, alegoria Providenței încoronate. Divinei Providențe i se oferă coroana cu douăsprezece stele care în 1955 a devenit drapelul Uniunii Europene. Imaginea creștină a coroanei de stele reprezintă azi o Uniune care pare să își uite rădăcinile. (Adrian Papahagi)

În programul arădean al lui Adrian Papahagi este inclusă și o întâlnire cu elevii Colegiului Național Moise Nicoară, unde luni, 20 mai, de la ora 9.00, universitarul va vorbi despre comedia lui Shakespeare, „Visul unei nopți de vară”.

Visul unei nopți de vară (A Midsummer Night’s Dream) este probabil comedia desăvârșită a lui Shakespeare. Patru tineri, animați de iubiri frustrate și dorințe mimetice, se refugiază într-o pădure din marginea Atenei. Vrăjiți și dezvrăjiți de spiriduși, aceștia își trăiesc cu pasiune și cruzime adolescentină amorul, dar a doua zi, pe lumină și în civilizație, toate cele petrecute noaptea în pădure par un simplu vis – coșmar sau feerie, greu de spus. Vă invit să râdeți, să suferiți și să vă mirați împreună cu Shakespeare de toate încurcăturile dragostei, tinereții, nopții, verii și conștiinței. Ce e realitate și ce e fantezie, ce e serios și ce e moft, ce e tandru și ce e crud în pasiunile noastre de o noapte, de o vară sau din întreaga viață? (Adrian Papahagi)

„Scriitorii povestesc capodopere” este un proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad și derulat de GMMC în parteneriat cu Colegiul Național Moise Nicoară. Alți scriitori invitați să vină la Arad pentru a povesti capodopere sunt: Mihai Neamțu (24 mai), Călin Dan (31 mai), Dan Coman (6 iunie), Radu Vancu (7 iunie).

 

Stăpâniți de pofta pentru noutate, pentru cam tot ceea ce înseamnă alternativ și ludic în educație, uităm adesea că, de fapt, ceea ce numim clasic și, în durată medie și lungă, nu e doar verificat, ci și gustat și admirat, constituie temelia formării noastre intelectuale. Oameni a căror misiune e să producă idei prin scrisul lor vin la „Scriitorii povestesc capodopere” pentru a ne reaminti, interpreta și, da, repovesti opere fundamentale ale umanității.(Cătălin Lazurca)

Facebook Comments