Salvia, leacul din natură deloc de neglijat

by Dana B.

Salvia este o plantă meliferă originară din zona Mediteraneană, care creşte cultivată în grădini însorite, cu tulpinã mult ramificatã, ierboasã în partea superioarã şi lemnoasã în partea inferioarã.
Frunzele alungite, pãroase pe ambele feţe, un timp sunt de culoare argintie şi apoi devin verzi-cenuşii, iar florile grupate sunt albastre cu nuanţe de violet.

În scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite.

Compoziţie

Frunzele de salvie conţin un ulei volatil reprezentat prin substanţe terpenice, tuionã, tuiol, salven, sabinol. Frunzele mai conţin taninuri, principii amare, vitamina B1, C, săruri de potasiu, glicozide, polifenoli şi rãşini.

Acţiune

Salvia se remarcã prin multe proprietãţi benefice, dar probabil cea mai notabilã dintre ele este aceea de a diminua transpiraţia(efect antisudorific pronunţat).

Preparatele din salvie atenueazã procesele fermentative din intestin şi favorizeazã eliminarea gazelor, stimuleazã secreţia de bilã a ficatului, au un uşor efect hipoglicemiant, acţiune antispasticã, astringentã şi antisepticã, bacteriostaticã.

Se mai menţioneazã şi un efect calmant asupra sistemului nervos.

Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiraţiei excesive în diverse stãri, cum ar fi distoniile neurovegetative şi menopauza. De asemenea, preparatele din salvie sunt utile în stãrile de meteorism abdominal, în dischineziile biliare, ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, în unele dureri abdominale, în inflamaţiile mucoaselor (stomatite, gingivite, faringite, amigdalite) şi ale pielii sau în acnee.

Administrare:

Pentru combaterea balonãrii abdominale şi în dischineziile biliare, se poate administra infuzia preparatã din 1 linguriţã de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Pentru reducerea transpiraţiei, infuzia se va prepara în acelaşi fel, dar se va bea rece.

În gingivite, afte bucale, faringite şi amigdalite, se poate face gargarã, de mai multe ori pe zi, cu infuzie preparatã din 2 linguriţe de frunze de salvie la 100 ml de apã.

În acnee se pot aplica comprese îmbibate într-o infuzie pregãtitã din 1 lingurã de frunze la 100 ml apã.

Precauţii şi contraindicaţii

Nu se administreazã la femeile care alãpteazã, deoarece poate diminua secreţia lactatã.

În cosmetică

Uleiul volatil din frunzele de salvie este folosit în industria cosmeticã pentru fabricarea diverselor parfumuri.

 

Sursa: csid.ro

Facebook Comments