RHODIOLA LUPTĂ ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ŞI ÎNTĂREŞTE IMUNITATEA

by Cristian Dobre

Cunoscuta sub numele de „radacina de aur”, Rhodiola rosea este o planta din familia Crassulaceae care este utilizata In mod traditional ca remediu antioboseala si compus adaptogen. Rhodiola rosea este o planta remarcabila, cu o istorie vasta si variata. Aceasta consolideaza sistemul nervos, lupta impotriva depresiei, sporeste imunitatea, creste capacitatea fizica, Imbunatateste memoria, ajuta la scaderea In greutate si Imbunatateste nivelul de energie.

De asemenea, rhodiola este cunoscuta ca un adaptogen puternic, crescand rezistenta totala a organismului si ajutand la normalizarea functiilor corpului.
Rhodiola are o istorie legendara, care dateaza de mii de ani. In anul 70 d. Hr., medicul grec Dioscorides a documentat aplicatiile medicale ale plantei, pe care a numit-o apoi Rodia Riza In opera sa „De Materia Medica”. Vikingii au depins de planta medicinala pentru a-si spori puterea si rezistenta fizica, iar Imparatii chinezi au trimis experti In Siberia pentru a aduce „radacina de aur” pentru preparate medicinale. Oamenii din Asia Centrala considerau ca ceaiul de Rhodiola este cel mai eficient tratament pentru raceala si gripa, iar medicii mongoli Il prescriau pentru tuberculoza si cancer.

In Suedia si alte tari scandinave, planta este utilizata pentru a creste capacitatea mentala de lucru si pentru a stimula vitalitatea. Rhodiola: Antidot pentru stresul vietii moderne Multe dintre cercetarile privind Rhodiola rosea si alte plante medicinale au reprezentat parti ale planului Uniunii Sovietice de a concura cu Occidentul In ceea ce priveste dezvoltarea militara, explorarea spatiului, sporturile olimpice, stiinta, medicina si industria.

Este o planta populara In sistemele medicale traditionale din Europa de Est si Asia, avand o reputatie buna pentru stimularea sistemului nervos, combaterea depresiei, Imbunatatirea performantei de lucru, eliminarea oboselii si prevenirea raului de Inaltime. Rhodiola se dezvolta In soluri uscate, nisipoase, la altitudini ridicate, In climatele reci din Asia si Europa de Est, Inflorind chiar si In unele regiuni arctice. Noile descoperiri confirma multiplele beneficii fiziologice si psihologice ale rhodiolei, demonstrand ca planta ofera, Intr-adevar, un puternic antidot la stresul vietii moderne. Cercetarile au identificat cinci compusi biologici activi In radacinile plantei – colofoniu, rhodioloside, rosarin, salidroside si tirozol.

Desi toti compusii lucreaza Impreuna In sinergie, analiza sugereaza ca tirozolul, rhodiolosidele si salidrosidele sunt printre cele mai active. Iata care sunt principalele beneficii ale acestei plante uimitoare! Rhodiola Invinge depresia si Imbunatateste functiile creierului In studiile efectuate pe animale, extractele de Rhodiola Imbunatatesc transportul de precursori ai serotoninei (triptofanul si 5-hidroxitriptofan) In creier. Serotonina este un neurotransmitator implicat In multe functii, inclusiv contractia muschilor netezi, reglarea temperaturii, apetitului, comportamentului, tensiunii arteriale si respiratiei. Atunci cand este echilibrata, serotonina da un sentiment de multumire si eliberare mentala.

Rhodiola a fost utilizata in monoterapie sau in asociere cu antidepresive pentru a stimula si echilibra starea mentala.
Multi medici care practica medicina functionala prescriu Rhodiola rosea ca o alternativa la medicamentele antidepresive, datorita faptului ca ajuta la cresterea sensibilitatii dopaminei. Intr-un studiu clinic, 150 de persoane care sufereau de depresie au consumat Rhodiola rosea timp de o luna. La final, doua treimi din grup au prezentat remisie completa a simptomelor de depresie si slabiciune experimentate In timpul zilei. De asemenea, unii medici au inceput sa recomande rhodiola pentru afectiuni precum ADHD, datorita capacitatii plantei de a Imbunatati concentrarea.

Rhodiola imbunatateste raspunsul organismului la stres. Stresul este un fapt inevitabil al vietii, Insa poate avea consecinte grave asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Cercetarile arata ca rhodiola poate oferi o solutie practica si naturala pentru rezolvarea multor probleme cauzate de stres. Rhodiola rosea te elibereaza de stres prin echilibrarea sistemului de raspuns la stres al organismului. Acesta cuprinde sistemul nervos simpatic (care pregateste organismul sa consume energie In timpul perioadelor de criza) si, in contrabalansare, sistemul nervos parasimpatic (care reIncarca si vindeca trupul, readucandu-l In starea de relaxare). Cand apar starile de stres, sistemul se dezechilibreaza, ceea ce ne face sa ne simtim nervosi, obositi sau deprimati. Rhodiola rosea ajuta la restabilirea echilibrului, actionand ca un agent adaptogen care Intareste raspunsul organismului la factorii de stres fizic si mental.

Exista studii care arata ca rhodiola este utila si in terapiile conditiilor astenice, cum ar fi tulburari ale somnului, lipsa poftei de mancare, iritabilitate, hipertensiune, dureri de cap si oboseala. Rhodiola stimuleaza memoria si activitatea cognitiva Rhodiola rosea creste activitatea bioelectrica a creierului, care Imbunatateste memoria si energia creierului. Intr-un studiu, 40 de studenti au primit fie 500 mg de extract standardizat de rhodiola, fie un placebo, de doua ori pe zi, pentru o perioada de 20 de zile. Studentii care au primit extractul standardizat au demonstrat Imbunatatiri semnificative In ceea ce priveste aptitudinile fizice, functiile psihomotorii, performanta mentala si starea generala de bine. Subiectii care au primit extractul de rhodiola au raportat, de asemenea, reduceri semnificative ale oboselii mentale, imbunatatiri ale calitatii somnului, cresterea motivatiei pentru studiu si stabilitatea starii de spirit.

Rhodiola este extrem de beneficaiIntrucat imbunatateste proprietatile de vindecare naturale ale sistemului nervos, asigurand stimulare cognitiva si calmare emotionala. Nu In ultimul rand, cercetarile au aratat ca un alt avantaj al rhodiolei ar putea fi sprijinul In sporirea atentiei asupra sarcinilor orientate spre detalii, prin Imbunatatirea concentrarii pe o perioada Indelungata de timp. O serie de teste au aratat ca o doza de 300 mg de Rhodiola rosea pe zi a scazut semnificativ procentul de erori, intr-o perioada de opt ore. Rhodiola creste energia si imbunatateste rezistenta fizica Rhodiola poate creste vitalitatea si rezistenta prin cresterea numarului de celule rosii din sange. Aceste celule transporta oxigen la muschi si pot Imbunatati simtitor performanta fizica.

Conform unui studiu publicat In Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism In anul 2004, rhodiola are importante beneficii antiinflamatorii, ajuta la recuperarea rapida a muschilor si Imbunatatirea andurantei. Totodata, rhodiola creste performanta la locul de munca si dimuneaza efectele pe care lipsa de odihna le poate avea asupra organismului. Rhodiola Intareste sistemul imunitar si inhiba dezvoltarea cancerului Rhodiola stimuleaza si protejeaza sistemul imunitar prin restabilirea echilibrului metabolic In organism.

De asemenea, creste celulele natural killer In stomac si splina datorita capacitatii sale de a normaliza hormonii prin modularea eliberarii de glucocorticoizi In organism. Rhodiola s-a dovedit a creste activitatea antitumorala prin cresterea rezistentei organismului la toxine. O serie de compusi antioxidanti au fost identificati In Rhodiola rosea, a caror activitate a fost legata de eliminarea radicalilor liberi. Rhodiola ar putea fi utila si In combinatie cu unele medicamente antitumorale.

In conformitate cu informatiile de la cercetatorii rusi, administrarea orala de rhodiola a inhibat cresterea tumorala la sobolani cu 39% si a scazut cu 50% metastazele. Aceasta a Imnunatatit tesutul urinar si imunitatea la pacientii cu cancer de vezica urinara. In alte experimente cu tipuri diferite de cancer, utilizarea extractelor de Rhodiola rosea a dus la cresterea semnificativa a ratei de supravietuire. Asadar, atat traditia, cat si cercetarile actuale sugereaza ca Rhodiola rosea reprezinta o optiune naturala excelenta pentru a sustine performanta fizica, pentru a creste nivelul de energie si pentru a imbunatati starea de spirit.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments