Rețeta zilei: Pește cu legume la cuptor

by Dana B.

Ingrediente:

  • atatea bucati zdravene de peste (in jur de 200-250 de grame) cati meseni aveti de saturat, eu am folosit file de crap
  • 4 linguri de ulei (eu am folosit extravirgin de masline, dar merge de oricare)
  • 1 ceapa marisoara
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 morcovi
  • telina cat 1 ou mic (sau 1-2 tije de telina)
  • 400 de ml. de rosii in bulion (rosiile si sucul)
  • 200 de ml. de vin alb
  • 3-4 linguri de faina
  • 10 boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • cimbru
  • sare, piper macinat
  • verdeata tocata pentru presarat (patrunjel si cimbru, dupa preferinte)

Preparare: 

Bucatile de peste se sareaza si se pipereaza  apoi se dau prin faina. Se incing intr-o tigaie 3 linguri de ulei si pestele se rumeneste pe ambele parti . Odata rumenit, pestele se scoate din tigaie si se pastreaza deoparte.

In aceeasi tigaie, fara a o spala, se adauga restul de ulei, apoi ceapa tocata, telina tocata marunt, usturoiul zdrobit si ardeiul taiat fasiute.

Se calesc pana incep sa se inmoaie, amestecand constant,  apoi se adauga si morcovii curatati si taiati rondele.

Se adauga 2-3 linguri de vin si se inabusa legumele timp de 5-6 minute.Se ia de pe foc tigaia cu legume si se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intr-o tava adanca, potrivita pentru cuptor si de dimensiuni adecvate cantitatii de peste ce urmeaza sa se pregateasca, se  aseaza toate legumele.

Deasupra se aseaza bucatile de peste, se toarna sucul de rosii iar rosiile se toaca marunt si se distribuie deasupra pestelui.

Se toarna restul de vin in tava.Se adauga boabele de piper (eu am pus piper rosu, e foarte aromat fara a fi iute), frunzele de dafin rupte in bucati si cateva ramurele de cimbru.

Tava se acopera foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) si se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius pentru 45 de minute.

Dupa trecerea acestui timp, se indeparteaza capacul si se mai lasa in cuptor pana cand se rumeneste preparatul deasupra.Se serveste pestele cald, presarat cu verdeata tocata, alaturi de o portie de legume din tava, cu mamaliga sau cartofi natur (sau ce garnitura ii place fiecaruia). Optional, se poate stropi cu mujdei de usturoi.

POFTĂ BUNĂ!

 

Sursa: retetecalamama.ro

Facebook Comments