Rețeta zilei: Chec de post

by Cristian Dobre

Intr-o zi de post ne rasfatam cu un desert delicios si aromat. Checul de post cu cacao si dulceata de cirese este desertul ideal!

Ingrediente: 2 cani  faina; 2 cani de apa; 1 cana de zahar; 200 gr margarina topita; 2 plicuri zahar vanilat; 1 plic praf de copt; 1 praf de sare; 3 linguri cacao; 150 gr dulceata de cirese. Glazura – 3 linguri  zahar, 1 lingura ulei, 4 linguri apa, vanilie, nuca de cocos. Mod de preparare: Pregatim glazura – într-un vas se amesteca zaharul, apa, vanilia si cacao. Se pune pe foc amestecand continuu, pana la punctul de fierbere. Se închide focul si mai amestecam cca 1 min.

Preparare chec: Într-un vas se adauga : margarina , dulceata , zaharul, apa, zaharul vanilat, praful de copt, sare. Se amesteca energic cca 1 min apoi se adauga faina amestecata cu cacao. Se amesteca pana se încorporeaza si obtinem o compozitie omogena. Se tapeteaza o tava de cozonac cu hartie de copt, se adauga compozitia obtinuta si se introduce în cuptorul încalzit la 160 C si se lasa la copt cca 30-40 min. Se lasa sa se racesca cateva minute apoi se glazureaza si se decoreaza cu nuca de cocos. Glazura se pregateste cand checul este gata. Se lasa sa se racesca complet apoi se portioneaza. Se serveste rece.

Din dorinta de a tine post foarte multe persoane apeleaza la alimente total nesanatoase din comert care sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional. Pateul vegetal, mezelurile vegetale, chiftelele prajite din soia, cartofii prajiti, covrigul sau diversele combinatii de fainoase (sticksuri, covrigei, inelele de paine prajita cu diverse arome) nu trebuie sa ocupe cea mai mare parte din alimentatia ta chiar daca ti-ai propus sa tii post. De asemenea, nici excesul de paine alba sau cartofi nu constituie o optiune tocmai buna pentru o perioada lunga de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrientii necesari pentru a functiona la capacitate maxima.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments