Reguli de căpătâi pentru diabetici

by Dana B.
 Conform conf.dr. Ioan Andrei Vereaiu, pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa tina cont de o serie de reguli de igiena ai îngrijire a picioarelor – „Cele zece porunci ale piciorului diabetic” – indicatii care pot contribui decisiv la prevenirea ai diagnosticarea precoce complicatiilor piciorului diabetic:

• Inspectati-va zilnic picioarele; folositi o oglinda sau rugati o alta persoana sa va ajute.
• Spalati-va zilnic picioarele cu grija.
• Stergeti-va picioarele cu atentie; nu lasati umed spatiul dintre degete, deoarece umezeala favorizeaza aparitia micozelor.
• Aplicati pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si în felul acesta se pot produce infectii.
• Unghiile trebuie taiate cu atentie, drept, nu prea scurt. Folositi pile pentru a nu avea colturi ascutite.
• Folositi numai încaltaminte adecvata, niciodata cu barete. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare.
• Nu umblati descult sau doar cu ciorapi.
• Folositi ciorapi care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si sa se mentina uscate.
• Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, si nicidecum prin încalzirea lor cu sticle, caramizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.
• Adresati-va imediat medicului: daca apar dureri în picioare sau, din contra, daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea; daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.
1 din 5 persoane cu diabet zaharat ar putea avea o ulceratie la nivelul picioarelor la un moment dat în viata, iar aceasta, nediagnosticata si netratata la timp, poate impune efectuarea de amputatii mai mult sau mai putin extinse ale membrelor inferioare.

Este extrem de important ca persoanele cu diabet zaharat sa fie informate asupra posibilelor complicatii la nivelul picioarelor (neuropatia, arteriopatia si deformarile picioarelor), sa recunoasca primele manifestari ale acestora, sa se adreseze specialistilor si sa urmeze sfaturile primite. De asemenea, profesioniatii implicati în managementul persoanelor cu diabet zaharat ai neuropatie diabetica, fie ca vorbim despre medici de familie, diabetologi, neurologi, internisti sau asistenti medicali, ar trebui sa acorde o atentie sporita diagnosticului precoce al acestor complicatii.
Principalii factori de risc în aparitia ulceratiilor sunt neuropatia diabetica, boala periferica arteriala ai diferitele traumatisme (de cele mai multe ori aparent minore, produse de o încaltaminte nepotrivita) ale piciorului la pacientii cu diabet zaharat. 85% dintre amputatiile de membre inferioare la pacientii cu diabet sunt precedate de ulceratii .

„Principalele modalitati de preventie ale complicatiilor piciorului diabetic sunt educatia pacientului cu diabet zaharat cu privire la managementul corect al acestei afectiuni în preîntâmpinarea complicatiilor, examinarea zilnica a picioarelor, îngrijirea corecta a acestora ai purtarea unei încaltaminte adecvate. De asemenea, ar trebui sa fie o regula pentru un medic care are în grija persoane cu diabet zaharat ca cel putin o data pe an sa le efectueze examinarea cu atentie a picioarele, pentru depistarea neuropatiei, arteriopatiei sau a unor posibile leziuni, deoarece în multe cazuri pacientii îsi pierd sensibilitatea pentru durere si nu simt ca au o rana”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereaiu, preaedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Prima Conferinta Nationala de Neuropatie Diabetica ai Picior Diabetic, cu participare internationala – Neurodiab 2013 a reunit specialiati de renume din tara ai strainatate, care au dezbatut pluridisciplinar, în plen si în cadrul unor workshop-uri dedicate, problematica neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic.

Rolul dezbaterilor a vizat abordarea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic din perpectiva diabetologilor, neurologilor, chirurgilor, a radiologilor interventioniati si nu în ultimul rând a kinetoterapeutilor, pentru a mai buna întelegere a afectiunii ai a importantei muncii în echipa în ceea ce priveate managementul pacientilor care se confrunta cu aceasta complicatie grava a diabetului zaharat.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments