Reguli de bază penru un ficat sănătos

by Cristian Dobre

Putin mai mare decat o carte obisnuita, ficatul nostru minunat stie totusi sa realizeze simultan mai multe operatii si reactii chimice decat ar fi capabile cele mai moderne si mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Actiunile biologice ale ficatului, ca si participarea sa la manifestarile noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decat cele ale inimii. in numai o zecime de secunda, el este capabil sa efectueze fara greseala cateva sute de transformari chimice simultan. De el depind in mod direct digestia noastra, calitatea sangelui, bogatia memoriei si forta musculara. Ficatul are deci un rol foarte important in viata intima – si total necunoscuta de fiinta umana obisnuita – a corpului nostru fizic care este un microcosmos in miniatura. De actiunile sale complexe depind fara indoiala atat sanatatea cat si viata noastra.

Unele dintre aceste reguli sau principii de baza ne pot parea prea severe si limitative. Trebuie insa sa realizam ca ele constituie baza unei cunoasteri care ne este vitala. Este o prostie crasa sa neglijam aceste reguli pline de bun simt sub pretextul ca suntem interesati in primul rand de spirit si mai putin de trup, pentru ca un trup bolnav se va aseza implacabil de-a curmezisul spiritualizarii noastre fortate. Sa nu uitam acel intelept dicton latin „MENS SANA IN CORPORE SANO” – Minte sanatoasa in corp sanatos; bolile ne macina, franandu-ne dezvoltarea si concentrandu-ne uneori foarte eficient realizarea aspiratiilor si idealurilor noastre inalte. De fapt, orice boala tradeaza un anumit dezechilibru in fiinta.

Cunoasterea mecanismelor prin care sanatatea noastra se poate deregla ne permite sa invatam si sa folosim nenumarate metode pentru a o restabili. La fel cum un bun mestesugar lucreaza cu instrumente foarte bune, si noi trebuie sa ne amelioram starea principalului nostru instrument: corpul. Redobandindu-ne sau pastrandu-ne nealterata starea de sanatate, eliberam fortele binefacatoare care erau ascunse in noi insine, putand de acum inainte sa folosim inteligent aceste forte pentru realizarea ideilor noastre creatoare.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments