Proprietățile medicinale ale coarnelor de pădure

by Dana B.

Mulți oameni nici nu au auzit despre proprietățile acestor fructe sălbatice numite coarne, ale arbustului Cornus mas. Acesta este de origine din Asia dar se găsește și la noi în țară. Grădinarii chiar îl cultivă lângă casa lor pentru a se bucura de aspectul ornamental deosebit al acestuia, dar și de beneficiile fructelor sale. Frunzele sunt ovale, de un verde intens, cu nervuri longitudinale bine evidențiate. Florile sale sunt galbene, mici, înfloresc la mijlocul lunii martie. Fructele sunt roșii și au proprietăți terapeutice deosebite. Datorită aspectului deosebit, planta este folosită în scop ornamental în parcuri și grădini.

Proprietățile medicinale ale coarnelor de pădure:

Una din cele mai importante proprietăți ale acestor fructe este de stopare a scaunelor moi. Coarnele de pădure au gust dulce-acrișor, astringent, asemănător puțin cireșelor și efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor antiscorbutic, astringent, dezinfectant, tonic, diuretic, antiinflamator, antibacterian și cicatrizant. Cantitatea de vitamina C din aceste fructe depășește pe cea din lămâi sau măceșe.

Coarnele sunt recomandate în cazuri de diabet zaharat deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste fructe sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizează activitatea enzimatică a pancreasului, ajută în tratamentul paraziților intestinali, crampelor, icterului, afecțiunilor de ficat, enteritelor, enterocolitelor, bolilor gastro-intestinale în general.

Coarnele de pădure au proprietăți antiinflamatorii și diuretice, de aceea sunt fructe care îmbunătățesc procesele metabolice din organism, normalizează tensiunea arterială, calmează durerile de cap, ameliorează inflamațiile venelor, bolile articulare, guta, previn scleroza multiplă, fragilitatea capilarelor, îmbunătățesc digestia. Sunt o sursă de vitamine (A, B1, B2, C), dar și de minerale, pectine, tanin, acizi organici. Conțin potasiu, magneziu, fier și calciu – minerale foarte importante pentru menținerea sănătății. Datorită elementelor active deosebite, mineralelor și vitaminelor, proprietăților antiinflamatoare, antibacteriene, dezinfectante, tonice și cicatrizante, coarnele sunt folosite în tratamentul gripei, răcelii, bolilor de piele, sângerărilor nazale, dureri de gât, rahitismului, scarlatinei, diareei, cirozei, hemoroizilor.

Din fructe se face suc, compot, dulceață, gem, sirop, jeleu, marmeladă, vin, lichior, se folosesc la murături și drept condiment pentru preparatele culinare din carne și pește.

 

Facebook Comments