Proprietățile mai puțin cunoscute ale foilor de dafin

by Cristian Dobre

Folosite cel mai adesea drept condiment, frunzele de dafin au proprietati antiseptice, antivirale, cicatrizante si bactericide, avand numeroase aplicatii in medicina naturista. Frunzele de dafin contin grasimi, proteine, retinol, vitaminele A, C, piridoxina, niacina, zinc, fier, magneziu, calciu, potasiu si antioxidanti. Persoanele care au colesterolul, glicemia si trigliceridele crescute pot urma o cura de 30 de zile, timp in care se consuma 1-3 g de pulbere de foi de dafin zilnic.

Impotriva durerilor reumatice se poate folosi uleiul de dafin, preparat astfel: 100g de frunze de dafin maruntite se adauga in 100ml alcool alimentar. Vasul se inchide ermetic si se lasa pentru 24 de ore. Dupa scurgerea celor 24 de ore se adauga un litru de ulei de masline, se inchide ermetic si se pastreaza la loc intunecat si rece pentru 4-6 saptamani, dupa care se strecoara si se poate folosi la masaj. Uleiul este eficient si in cazul oboselii si a spasmelor musculare. Infuzia de dafin se prepara din doua frunze la o cana de apa clocotita. Se foloseste pentru calmarea afectiunilor nervoase, orale, ale cailor respiratorii, racelii, gripei si a reumatismului. impotriva nevralgiilor se prepara o infuzie din 125g de frunze la un litru de apa clocotita. Cu aceasta infuzie se frectioneaza zona dureroasa sau se foloseste pentru comprese.

Printre alte beneficii ale foilor de dafin, se numara si faptul ca: este eficient impotriva plagilor, aftelor si abceselor dentare (se face gargara cu infuzie din foi de dafin); are rol de sedativ; diminueaza simptomele depresiei si ale anxietatii; are efect expectorant, scade febra si desfunda nasul, fiind indicat in bronsite, laringite, gripe, raceli, faringite, sinuzite; eficient in cazurile de dispepsie, balonare si gastro-enterite; previne aparitia cancerului, deoarece contine antioxidanti; quercitina, eugenol, catechine) care combat radicalii liberi; mentin sanatatea sistemului cardiovascular; accelereaza digestia, fiind recomandat dupa o masa copioasa; diminueaza durerile de cap, migrenele; previn fermentatiile din tubul digestiv, are efect de antiseptic intestinal; util in indigestii si balonari; regleaza menstruatia; ajuta organismul sa proceseze insulina mai eficient; amelioreaza infectiile urinare; grabeste vindecarea in caz de eruptii cutanate, acnee, eczeme, psoriazis, rani; trateaza infectiile fungice si bacteriene; mentin sanatatea pielii, daca sunt folosite la baie (infuzie turnata in apa din cada sau cateva picaturi de ulei de dafin); imbunatateste memoria; adjuvant in tratarea ulcerului gastric. previne si incetineste maladia Parkinson si boala Alzheimer; stimuleaza sistemul imunitar (o cana de decoct consumata pe parcursul unei zile). Consumate in cantitate mare, foile de dafin sunt toxice si pot induce voma, pot provoca sangerari si tulburari mentale.

 

Sursa: sanattae.bzi.ro

Facebook Comments