PREGĂTIREA ORGANISMULUI PENTRU SEZONUL RECE

by Cristian Dobre

Pregatirea pentru sezonul rece presupune o fortifiere a imunitatii organisului astfel incat sa putem preveni cat mai bine posibil eventualele imbolnaviri. In sprijinu nostru, in acest demers, vine chiar natura care ne ofera inclusiv alimente bogate in probiotice, capabile sa ne intareasca sistemul imunitar.

Iata 4 astfel de alimente:

Iaurtul.
Fara indoiala, iaurtul este cel mai popular aliment de acest tip si pe buna dreptate, caci acesta contine o mare cantitate de probiotice. Un studiu efectuat de cercetatorii australieni a demonstrat ca persoanele care consuma zilnic iaurt sunt ferite de boli cardiovasculare si atac cerebral gratie capacitatii iaurtului de a scadea tensiunea arteriala. Pe de alta parte, consumul regulat de iaurt previne cancerul de colon, dar si osteoporoza. Insa, cand vorbim de iaurt, ne referim doar la cel natural, fara coloranti, conservanti, indulcitori artificiali si arome. Evitati sa consumati iaurturi cu fructe gata ambalate si optati pentru cele care au trecuta pe ambalaj specificatia „culturi vii/active”. Chefirul, sana, branza de vaci fermentata si laptele batut contin, de asemenea, probiotice. Tineti cont ca iaurtul obtinut acasa din laptele de capra este cel mai bogat la acest capitol.

Muraturile.
Un preparat traditional romanesc nelipsit de pe masa noastra este varza murata si iata ca aceasta nu este doar gustoasa, ci si sanatoasa, gratie vitaminelor si probioticelor continute. Culturile de microorganisme regasite in acest preparat sunt benefice in ameliorarea simptomelor alergice. De asemenea, castravetii murati sunt o excelenta sursa de probiotice, alaturi de maslinele in saramura. Atentie insa, caci nu ne referim la muraturile in otet, ci doar la cele in sare si fara conservanti, deci preparate acasa.

Soia.
Vegetarienii isi pot lua portia de probiotice din laptele de soia, din pasta miso sau tempeh, produse care au la baza soia fermentata.

Ciocolata neagra.
Iata ca acest desert poate aduce beneficii florei intestinale cu conditia sa contina cat mai multa cacao si cat mai putini indulcitori sintetici si arome artificiale.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments