Povestea primului brad de Crăciun împodobit în România

by Adrian Topor

Sosirea dinastiei Hohenzoller în Țările Române a dus la introducerea de noi tradiții, inclusiv de Crăciun. Potrivit istoricilor, primul brad împodobit în România a fost chiar la curtea regelui Carol I. Se întâmpla în anul 1866.

Boierimea din București nu a stat prea mult pe gânduri și a adoptat imediat obiceiul. Așa se face că, începând cu acel an, tradiția bradului de Crăciun s-a răspândit repede din casă în casă, pomul împodobit devenind una dintre cele mai importante tradiții ale sărbătorilor de iarnă, la fel ca în Occident.

Primul brad de Crăciun, însă, a fost împodobit cu mai bine de 300 de ani înainte, în Letonia. Se întâmpla în anul 1510.

11 ani mai târziu, în 1521, prințesa Helene de Mecklenburg duce tradiția tocmai în Franța, după căsătoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se răspândește cu rapiditate în întreaga Europă.

Trec peste 80 de ani însă, pentru ca primul brad de Crăciun să își facă apariția într-o piață publică. Mai exact, în 1605, atunci când la Strasbourg un brad este împodobit cu mere roșii și dulciuri.

În SUA, tradiția ajunge abia la începutul anilor 1800, atunci când primii imigranți germani se stabilesc în Pennsylvania.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments