Porția de sănătate ascunsă în boabele de ienupăr

by Cristian Dobre
Ienuparul este un arbust cu frunze asemanatoare cu cele ale bradului, dar mult mai ascutite. Face parte dintre plantele foarte bine adaptate la conditiile vitrege de clima sau sol, rezistand atat la cele mai puternice canicule cat si la cele mai aprige geruri. Se intalneste din zona de deal pana in apropierea crestelor muntilor. Fructele sale au o culoare violet-inchisa si sunt dulci-aromate cu un parfum agreabil.
 Ienuparul este foarte bogat in substante antimicrobiene si are un efect dezintoxicant foarte puternic, fiind eficient in toate bolile produse de intoxicarea lenta a organismului, dar si in obezitate, disfunctii reno-urinare, retentie de lichide produsa de bolile cardio-vasculare. Efectele sale sunt puternice si uluitor de rapide in infectiile renale si urinare si in cazurile de reumatism.

Cum va puteti procura boabele de ienupar
 In tara noastra, ienuparul se intalneste cel mai des in zonele submontana si montana, in locuri deschise si insorite. La altitudini inalte se poate gasi la marginea padurilor de conifere si chiar prin jnepenisuri, in vecinatatea merisorului. Daca doriti sa culegeti singuri fructe de ienupar, este bine sa fiti foarte atenti, caci frunzele sale sunt foarte ascutite, ca niste veritabile ace. O alternativa ar fi sa va procurati boabele de ienupar de la un magazin naturist. In cazul in care sunteti in strainatate si nu prea aveti magazine naturiste prin preajma, puteti incerca in magazinele Bio la sectiunea condimente. Fructele de ienupar sunt folosite in alimentatie ca si condiment in special in bucataria scandinava.
In ce consta cura cu boabe de ienupar
 Cura cu boabe de ienupar dureaza 23 de zile. Boabele de ienupar se consuma intotdeauna pe stomacul gol, mestecandu-se incet. In prima zi se consuma 4 boabe de ienupar, in a doua zi 5 boabe, doza zilnica crescandu-se cu cate o boaba pe zi (5, 6, 7, 8…) pana se ajunge la 15 boabe in cea de-a 12-a zi de cura. Dupa ce se ajunge la 15 boabe pe zi, doza zilnica se scade cu cate o boaba pe zi, astfel incat in cea de-a 13-a zi se va scade doza la 14 boabe, in a 14-a zi la 13 boabe si asa mai departe, pana cand, in cea de-a 23-a zi se va ajunge din nou la 4 boabe de ienupar.
 Pe parcursul curei cu boabe de ienupar nu se consuma deloc carne si se reduce cat mai mult consumul de prajeli, alimente conservate, alimente cu aditivi alimentari; in cazul bolilor canceroase, acest tip de alimente va fi complet eliminat.
 In afectiunile insotite de diaree, cura cu boabe de ienupar va fi asociata cu folosirea sublingual a pulberii de scoarta de stejar sau de iarba de rachitan.
Efectele si beneficiile curei cu boabe de ienupar
 Prin administrarea boabelor de ienupar ca atare veti beneficia din plin de vitamina C, vitaminele din grupa B, uleiurile volatile, flavonoidele si taninurile continute de acestea.
 Cura cu boabe de ienupar este recomandata in caz de afectiuni digestive: enterite, colite (mai ales colitele de fermentatie), enterocolite, infectii gastro-intestinale, sindrom entero-renal; dizenterie (ca adjuvant); afectiuni ale tractului urinar: infectii urinare, litiaza renala; guta, reumatism, edeme, afectiuni neuro-musculare, afectiuni ale tendoanelor si ligamentelor.
 Ienuparul se foloseste pentru rolul sau de drenare si purificare in cazurile de hepatita, ciroza si diabet, alaturi de remediile specifice acestor afectiuni. In aceste situatii se tin doua cure succesive cu boabe de ienupar, la distante de 3-5 zile una de cealalta.
 Cura cu boabe de ienupar este de un real folos si ca adjuvant in tratamentul bolilor virale grave (HIV, meningo-encefalita virala, herpes), atunci cand este asociata cu o alimentatie preponderent vegetariana si crudivora, scrie dr-catalin-luca.ro.
 In bolile nervoase, nevroza, depresii si in starile de angoasa si anxietate, cura cu boabe de ienupar, asociata unei alimentatii naturale si unor schimbari de atitudine, grabeste procesul de vindecare. Pe termen lung, ienuparul se dovedeste a fi psihostabilizant si anxiolitic, asigurand un climat propice vindecarii atat bolilor fizice, cat si celor psihice.
Precautii si contraindicatii
 Administrarea indelungata a ienuparului provoaca iritatii renale. In cazurile de nefrita acuta si cronica, nefroza, nu se va administra decat la recomandarea si sub supravegherea unui medic fitoterapeut competent. Efectul iritant al ienuparului este considerabil redus daca se foloseste sub forma de tinctura, in combinatie cu alte plante, care protejeaza epiteliul renal si urinar, cum ar fi: tataneasa, nalba, coada soricelului, musetelul.
 Cura cu boabe de ienupar este contraindicata in caz de menstruatii abundente si, de asemenea, in perioada sarcinii, pentru ca poate avea efecte abortive.
Sursa: sanatate.bzi.ro
Facebook Comments