Pontul zilei: Cu ce să accesorizezi hainele pentru a fi cu adevărat elegant

by Dana B.

Doamnele îşi pregătesc din timp ţinutele de sărbători şi au mii variante din care pot alege. În cazul domnilor însă opţiunile par a fi mai puţine. Dar şi sfaturile sunt mai simple. Până la urmă moda este trecătoare, dar stilul şi eleganţa rămân singurele accesorii care nu se demodează niciodată. Iată câteva reguli care fac o ţinută masculină să fie elegantă şi potrivită ocaziei:

Etalon al eleganţei, costumul modern masculin a apărut în jurul anului 1800. Sacoul era numit atunci „haina de dimineaţă” şi era inspirat din vestimentaţia impusă de Regele Charles al II-lea, al Angliei. Abia din anii 1920 începe să fie purtat cât mai des de domni. În zilele noastre, costumul nu lipsesteşte din garderoba nicunui bărbat, iar eleganţa înseamnă simplitate.

„Eleganţa înseamnă o cămaşă curată, călcată şi un costum slim fit. Pantof contrast, cureaua şi pantoful de aceeaşi culoare”, spune Recep Ylmaz, stilist.

„Cred că este important să purtăm ce ne vine bine şi ce este sigur pentru noi, până la urmă. Dacă nu ne simţim în regulă cu un costum roz, nu contează cât de „la modă” este costumul acela, mai bine nu îl purtăm”, spune Adrian Boanca, proprietarul unui magazin de haine pentru bărbați.

Când nu vrea să dea greş cu ţinuta, „little black dress” sau rochia neagră este o alegere universală pentru doamne. În cazul domnilor există mai multe variante salvatoare.

„Echivalentul rochiei negre, pe care o folosesc fetele oricând au o problemă, să spunem aşa, este costumul negru cu o cămaşă albă şi orice cravată, papion sau orice ne cere evenimentul sau locaţia”, spune Adrian Boanca.

„O ţinută cu care nu dai greş este o ţinută bleumarin. Puţin mai închis, puţin mai deschis sau în pătrăţele aşa ascunse sau simple! Cu aşa ceva se poate să mergeţi la birou şi cu acelaşi costum să mergeţi la un eveniment seară, cu o cravată mai contrastantă sau un papion”, spun specialiștii.

Cravata, batista şi papionul sunt accesoriile care pot transforma o ţinută de zi într-una de seară. Culoarea acestora trebuie să fie în contrast cu costumul.

Cel mai important este să punem pe o cămaşă albă sau pe una bleu, aproape orice fel de culoare de cravată sau batistă dorim. Cravata şi batista nu trebuie să fie neapărat la fel, dar trebuie să fie complemetare cumva. Nu deranjează să fie culori diferite.

Dacă în alte vremuri batistele de buzunar erau piese esenţiale şi mai ales funcţionale, astăzi ele sunt doar un accesoriu de bonton, care aduc o pată de culoare ţinutei.

„Noi bărbaţii nu avem multe accesorii: noi avem o cravată şi o batistă. Din cauza acaesta, chiar dacă aveţi blugi şi un sacou blazer, puneţi o batistă, să fie mai vesel”, spune Recep Ylmaz.

„Dacă îmi ascund batista pe care o am, o să arăt că un funcţionar foarte serios, un funcţionar de bancă sau un casier. Dar dacă vin aşa, cu o batistă, sunt un pic mai degajat, mai relaxat, pot să mă duc la masă, pot să mă duc la o peterecere de după masă îmbrăcat aşa”, spune Adrian Boanca.

Cămaşa este piesa de bază din garderoba oricărui bărbat. O cămaşă de calitate ar trebui să fie din bumbac sau, în cazuri mai sofisticate, din mătase sau o combinaţie de bumbac şi caşmir. Important este să fie materiale naturale şi mărimea să fie cea potrivită.

„Dacă alegeţi o cămaşă, întâi trebuie să măsuraţi exact gâtul. Pentru că dacă este mic, nu pot să închid, dacă e mare arată urat. Sacoul 2016-2017 iarnă- tot doi nasturi şi două şliţuri la spate. Acesta este trendul acum. Şi reverul între 6 şi 8 centrimetri, croiala slim”, spune Recep Ylmaz.

Un costum potrivit poate fi ales cu ajutorul unui stilist. Însă eleganţa apare doar când hainele sunt accesorizate cu bunele maniere.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments