PLANTA DE SEZON CARE NE SCAPA DE PROBLEMELE RESPIRATORII

by Cristian Dobre

In functie de zona, i se spune podbal, brusturel, bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, cenusoara, galbinele, gus-gainii, limba-vecinului, papalunga sau podval. Este o planta care creste pe soluri umede si de pamant argilos, lutos, pe rape si malurile abrupte ale raurilor.

In scop medicinal se folosesc frunzele, care se recolteaza din aprilie pana in iulie. Acestea au proprietati emoliente si expectorante, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice si antiinflamatoare. Datorita mucilagiilor, produsilor de hidroliza si a insulinei, frunzele de potbal au proprietati secretolitice si usor antiseptice. Aceste proprietati recomanda cu succes acesta planta in tratamentul bronsitei, laringitei, faringitei, astmului bronsic si pleureziei, ba chiar la tuberculoza pulmonara incipienta.

Siropul si ceaiul de podbal, leac pentru tuse
Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru combaterea tusei are la baza aceasta planta. Din frunze proaspete de podbal se poate prepara un sirop bun de leac impotriva tusei si a infectiilor respiratorii. Intr-un vas de lut sau un borcan mai mare se pun,alternativ, frunze proaspete de podbal si zahar.

Ceaiul de potbal este de asemenea un remediu de necombatut impotriva tusei si a raguselii. Acesta se prepara turnand 200 ml de apa clocotita peste doua lingurite de planta uscata si maruntita. Se lasa cateva minute la infuzat, dupa care se strecoara. Suferinzii pot bea doua, trei cani de ceai pe zi.

Acest ceai este indicat si persoanelor care sufera de afectiuni hepato-biliare, afectiuni ale cailor urinare si dispepsii.

Efectul inhalatiilor cu podbal
In cazul bronsitelor cronice, se pot face inhalatii cu frunze de podbal. Vaporii de podbal, atat de la flori cat si de la frunze, trebuie inhalati de mai multe ori pe zi in cazul bronsitelor cronice cu accese dese si in insuficienta respiratorie sufocanta. In cel mai scurt timp se va resimti o mare usurare.

Puneti la fiert un litru de apa si, cand clocoteste, adaugati doua linguri de planta, lasati sa se infuzeze si, cu un prosop mare in cap ori un cearsaf, respirati aburii emanati.

Alte utilizari ale podbalului
Frunzele sale proaspete si spalate, puse pe piept ca un terci, ajuta in orice boala grea de plamani, in erizipel si leziuni ale tesuturilor cu umflaturi vinetii si chiar in inflamatii ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare.
Compresele cu infuzie concentrata din frunze de podbal sunt utilizate in ulcerul scrofulos.
Picioarele umflate ar trebui scaldate mai des intr-o fiertura preparata din frunze de podbal.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments