PESTE 500 DE ARADENI AU FORMAT UN LANT UMAN, CERAND DEMILITARIZAREA CETATII ARADULUI

by Sida Voicu

Peste 500 de arădeni au format un lanţ uman, joi seară, în jurul unei părţi din Cetatea Aradului şi au lansat 231 de lampioane, pentru a marca numărul anilor trecuţi de la construirea cetăţii, participanţii cerând demilitarizarea acesteia şi integrarea în circuitul turistic.

În apropiere de poarta principală a Cetăţii Aradului, păzită de militari, s-au adunat, joi seară, aproximativ 500 de arădeni, majoritatea tineri, care au format un lanţ uman în jurul zidurilor, pe o distanţă de un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii au răspuns invitaţiei făcute de Asociaţia „Cetatea pentru arădeni”, care militează pentru transferul către spaţiul civil a acestui obiectiv istoric ocupat de armată.

Tinerii au avut baloane şi pancarte cu mesaje adresate autorităţilor, în special Ministerului Apărării Naţionale (MApN), precum: „Dezlegaţi Mi(ni)sterul Apărării din Cetate!”, „Cetăţean fără cetate” sau „Alba-Iulia: se poate! Arad: nu se poate?”.

După ce au stat mai mult timp prinşi într-un lanţ uman în jurul cetăţii, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti, tinerii au lansat 231 de lampioane, marcând astfel existenţa de 231 de ani a cetăţii.

Organizatorii spun că au în vedere mai multe acţiuni în următoarea perioadă, prin care să atragă atenţia asupra faptului că de 25 de ani arădenii cer demilitarizarea cetăţii.

„Este singura unitate militară cantonată într-o cetate în toată Europa. În plus, este o unitate militară în centrul unui oraş mare. Prin acţiunile noastre vrem să sensibilizăm atât administraţia locală, cât şi Ministerul Apărării Naţionale, care are în administrare această cetate a arădenilor”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Livius Ioja, preşedintele asociaţiei „Cetetea pentru arădeni”.

El a adăugat că potenţialul obiectivului istoric „este imens din punct de vedere social şi economic”.

„Ne dorim ca municipalitatea să obţină cetatea şi să organizeze un concurs internaţional de proiecte, pentru a se obţine fonduri europene în vederea reconversiei. Credem că aleşii trebuie să asculte de arădeni, pentru că suntem mulţi şi noi îi votăm. Nu ne putem explica de ce la MApN s-a blocat acest demers de demilitarizare a cetăţii”, a mai declarat Ioja.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments