Perele: recomandări terapeutice

by Andreea Radu

Aromate şi zemoase, perele sunt extrem de bogate în principii bioactive ce hrănesc şi sunt benefice întregului organism. Ce conţin mai exact perele şi cum putem beneficia de propietăţile acestor delicioase fructe de toamnă, precizează doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Livia Nena, biolognutriționist: Perele conţin apă cam 8%, conţin tanin, pectine, celuloză, minerale şi oligoelemente, cum ar fi: zinc, cupru, fier, mangan, iod, precum şi vitaminele A, B şi C. Datorită conţinutului, ele sunt indicate în tot soiul de afecţiuni, dar o să subliniez faptul că principalele proprietăţi ale perelor sunt cele diuretice, laxative,  remineralizante, nutritive şi astringente. Ele pot fi întrebuinţate în tratarea diferitelor afecţiuni, cum ar fi cele renale, bolile cardiovasculare, precum şi în prevenirea unor  probleme ce apar din cauza unui sistem imunitar scăzut (ridică foarte mult sistemul imunitar). Prin urmare, beneficiile perelor sunt următoare:

  • Combat efectele stresului;
  • Efect revigorant în cazul asteniilor;
  • Indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului;
  • Grăbesc vindicarea acneei;
  • Înlătură oboseala şi surmenajul;
  • Stimulează formarea globulelor roşii. Prin urmare, sunt foart e bune în cazul anemiilor;
  • Sporesc capacitatea de produceer a celulelor cu rol imunitar. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut pot beneficia în urma unor cure cu pere.
  • Ameliorează stările febrile;
  • Grăbesc vindecarea litiazei renale;
  • Sunt bune în profilaxia infecţiilor urinare recidivante;
  • Calmează tusea;
  • Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide;
  • Înlătură constipaţia, datorită conţinutului mare de fibre;
  • Influenţează scăderea colesterolului.
Livia Nena

Perele, prin conţinutul de vitamine şi minerale, sunt fructe cu acţiune puternic antioxidantă. Conţinând multă vitamina A, perele au un efect benefic asupra ochilor. Potrivit unui studiu publicat în arhivele de oftalmologie, trei porţii de pere consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariţie a degerenscenţei maculare. Aceasta datorită conţinutului în principii antioxidate care vitalizează retina şi circulaţia retiniană.

De asemenea, perele conţin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. Cancerul pulmonar: o porţie de pere pe zi este asociată cu un risc mai  scăzut de cancer pulmonar. Persoanele care consumă pere au risc mai scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, pentru că perele conţin o cantitate destul de importantă de fibre.

Coaja perelor conţine o substanţă specială ce acţionează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni. Prin urmare,  stopează dezvoltarea cancerului ovarian şi cel al prostatei.

Foarte important: sunt hipoalergenice! Se recomandă consumul de pere chiar şi la copii de vârste foarte mici, sub  formă de piure, pentru că perele sunt foarte hrănitoare.

Trebuie reţinut faptul  că perele sunt fructe cu un indice glicemic mare, ca şi prunele.

 

Sursa: rador.ro

Facebook Comments