Percheziții DIICOT la traficanți de droguri din județul Arad

by Florian Popa

La data de 31.01.2017, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara efectuează un număr 68 de percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 58 de suspecți, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și trafic internațional de droguri de risc și de mare risc.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna octombrie 2015, suspecții s-au constituit într-un grup infracțional organizat, având ca preocupare procurarea și comercializarea de droguri de risc și de mare risc (canabis, amfetamină, ecstasy, ciuperci halocinogene) și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, în scopul obținerii de venituri materiale ilicite. Majoritatea suspecților au ajuns să se cunoască și să dezvolte relații specifice mediului infracțional pe linia traficului și consumului de droguri, ca urmare a frecventării unui club situat pe raza municipiului Timișoara.

S-a constatat că suspecții acționau în mod precaut, comercializând droguri numai către persoane de încredere și după stabilirea în prealabil a locațiilor unde urmau să se efectueze tranzacțiile. De asemenea, contactele telefonice se purtau numai prin intermediul unor persoane cunoscute, aflate în cercul de apropiați ai traficanților, acționând în condiții care să nu permită deconspirarea lor.

Pe baza investigațiilor efectuate s-a stabilit că în activitatea de procurare și comercializare a drogurilor, inculpații erau stratificați pe mai multe niveluri:

— nivelul I era format din furnizori care dețineau cantități mari de droguri, procurate constant din diverse surse:

? culturi proprii, amenajate pe raza a mai multor localități limitrofe de pe raza municipiului Timișoara;

? cumpărarea directă de droguri din străinătate și introducerea lor în țară pe la punctele de trecere a frontierei.

În aceeași cauză, în cursul lunii decembrie 2016, suspecții M.I.M. și M.M.C.—au fost surprinși în timp ce introduceau în țară o cantitate mare de droguri de mare risc (1 kg. amfetamină și peste 1000 pastile ecstasy), pe care le achiziționaseră anterior din Olanda.

? achiziționarea drogurilor de pe diverse site-uri de profil care funcționează în Darknet, urmată de primirea coletelor ce conțin droguri prin servicii de curierat;

Astfel, în perioada octombrie 2016 — ianuarie 2017, au fost ridicate un număr de șase colete conținând droguri de mare risc, avându-l ca destinatar pe suspectul B.B.

— nivelul al II-lea era format din dealerii intermediari, cu rol preponderent de a intermedia tranzacțiile între suspecții de pe nivelurile 1 și 3, scop în care achiziționau cantități mari de droguri de la suspecții furnizori, pe care le comercializau mai departe, în principal către dealerii de la nivelul inferior, dar și unui cerc propriu de clienți.

— nivelul al III-lea era format din dealerii stradali care achiziționau cantități de droguri de la suspecții de la primele două niveluri, pe care le comercializau mai departe cercului lor de consumatori.

La sediul DIICOT—Serviciul Teritorial Timișoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 80 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități participă și polițiști de combatere a criminalității organizate din Oradea și Hunedoara, ai inspectoratelor de poliție județene din Timiș, Arad, Caraș-Severin, precum și jandarmi.

Facebook Comments